För-VM

Oavgjort för Sydafrika i hemmapremiären

För-VM inleddes i Johannesburg med en mållös match mellan arrangörslandet Sydafrika och Irak.

Öppningsceremonin på Ellis Park i Johannesburg var en annorlunda och smart lek med färger. En jättelik För-VM-banderoll målades underifrån av ungdomar i Sydafrikas färger.

Sen sa Fifa-generalen Sepp Blatter att "Fifa är engagerat i Afrika" och Sydafrikas president Jacob Zuma sa att "det här är en stor dag för Sydafrika och Afrika" och så gick startsignalen i första matchen i för För-VM, Confederations Cup, där Sydafrika mötte Irak.

Ellis Park var fylld till knappt 80 procent, av framför allt gul- och grönklädda Bafana Bafana-fans, men också en tapper skara irakier med trummor, tamburiner och röd-vit-svarta flaggor.

Sydafrika var det starkare och snabbare laget av de två, de var där för att spela fotboll. Iraks försvarsspel, som tycktes gå ut på att stå stilla och stoppa spelet, och med jämna mellanrum falla som käglor, tycktes chocka hemmalaget så pass att de blev nervösa och missade varje målchans. Till och med inför öppet mål. Bafana hade sex rena målchanser mot Iraks enda.

När sen Teko Modise gjorde en bejublad genombrytning, snubblande han till slut över sina egna fötter.

Nej, det var inte Bafanas dag.

Efter matchen sa tränaren Joel Santana att spelarna var nervösa.

– Vi borde ha gjort två, tre mål och det hade räckt med ett enda, men så är det med fotboll, ibland blir det inte mål. Jag är nöjd med hur vi spelade men inte med resultatet, sa han.

– Iraks taktik var att paralysera spelet, de försökte inte ens spela långa bollar, sa han.

Irak verkade däremot nöjda med oavgjort, och tackade artigt för matchen.

Bafana behöver två bra matcher, på onsdag spelar de mot Nya Zeeland, medan Irak spelar mot Spanien.

Utanför arenan gick allt väldigt lugnt till, det var till och med ovanligt lite trafik, de flesta tog sig till matchen med de särskilda bussar som hyrts in för evenemanget.

Inne på arenaområdet tycktes volontärerna försöka behaga alla genom att peka i samtliga riktningar när man frågade efter vägen, men säkerhetspådraget gav intryck att vara rigoröst. Allra tråkigast måste de vakter ha haft som med två meters avstånd emellan stolarna satt vända från spelplanen mot publiken. 

Publiken gjorde sitt bästa för att värma upp spelet och hyllade Teko Modise som matchens hjälte. Själv sa han så här efter matchen:

– Vi missade flera chanser där vi borde ha gjort mål. Och turen var inte på vår sida. Vi skapade så många tillfällen och ändå kunde vi inte göra mål. Men vi deppar inte ihop. Vi har en ny match på onsdag. Förhoppningsvis kommer vi att utnyttja de tillfällen som vi skapar då.

Margareta Svensson
fotboll@sr.se