U21-EM

Theo Walcott ungt rutinerat anfallsvapen

Snabb, ung och med underbar kontroll. Så kan man sammanfatta Englands yngste landslagsspelare genom tiderna – Theo Walcott.

Theo Walcott fick sitt internationella genombrott i Zagreb i september förra året. Han gjorde hattrick när England slog sin svåraste kvalmotståndare Kroatien med 4–1.

– Det är vad man kan förvänta sig av honom och det har han sedan visat i Arsenal. Sedan har han haft otur med skador vilket bidragit till att han inte kunnat spela varje match. Men jag tror att han finns med i Arsène Wengeres tankar och kommer att vara med i förstauppställningen länge, säger Tord Grip till Radiosporten.

Grip fick tillsammans med Sven-Göran Eriksson tidigt upp ögonen för Walcotts styrkor. De tog ut honom till Englands VM-trupp 2006. Walcott var då blott 17 år gammal och hade ännu inte debuterat i Premiere league.

– Han hade snabbhet och teknik. Sedan tog vi reda på hur han var rent mentalt och det var en stabil yngling. Vi tog ut honom tack vare att han hade de här egenskaperna plus att vi tänkte att han med sin ungdom får vara med och lära på ett VM, säger Tord Grip.

När Theo Walcott väl fick chansen i Premiere league etablerade han sig snabbt i Arsenal. Hösten 2006 blev han klubbens yngsta spelare i Europacupspel och han är den yngste spelare som gjort mål i U21-landslaget.

Han spelar nu i tre lag, Arsenal, landslaget och U21-landslaget. Arsène Wenger har vädjat till både U21-kaptenen Stuart Pearce och Walcott själv att han ska stå över U21, men inte fått gehör.

– Går England långt är det klart att Wenger är orolig för att inte ha en spelare klar när serien startar, säger Tord Grip.

Radiosportens expert Richard Henriksson menar att Theo Walcott är ett bra exempel på framtidens fotbollsspelare.

– En enorm bra fysik, framför allt snabbheten, men han har också bra kondition och är väldigt stark i kroppen. Trots att han är liten är det svårt att komma åt honom med fysiskt spel. Något han utvecklat väldigt mycket är speluppfattningen, nu väljer han rätt löpningar och läser spelet på ett helt annat sätt än för några år sedan, säger Henriksson.

Han tror att Walcott kan bli ett vapen för England på topp i matcherna mot Tyskland och Spanien där man riskerar att bli tillbakapressade.

– Då blir Walcotts snabbet och speluppfattning ett bra kontringsvapen för Engelsmännen, säger Richard Henriksson.

Mer om U21-EM:

Anton Berg
fotboll@sr.se