Formkollen - Sveriges U21-trupp

Målvakter:
Johan Dahlin, Lyn.

Är ohotad förstemålvakt i norska Lyn, som dock haft en tung vårsäsong. Laget ligger på sista plats i Tippeligan med bara en enda seger på kontot. Dahlin har i och för sig bara släppt in 16 mål på 13 matcher, vilket är ett ganska bra facit. Spelade träningsmatchen mot Polen och väntas vakta målet mot Vitryssland.

Pär Hansson, Helsingborg.
Har även han fått sitt stora genombrott genom många fina prestationer i Helsingborg, där han konkurrerat ut tidigare förstemålvakten Daniel Andersson. Var väldigt bra när U21-landslaget klarade 0-0 borta mot Spanien på bortaplan i mars och spelade den sista träningsmatchen mot EM, mot Estland. Kan få spela mot Vitryssland, men det vore en skräll.

Kristoffer Nordfeldt, Brommapojkarna.
Unge Nordfeldt har tagit ytterligare steg i sin utveckling och har varit BP:s bästa spelare under en vårsäsong som varit bättre än de flesta trott. Nordfeldt har stått för stabilt spel och flera kvalificerade räddningar. Ser ut att bli tredjemålvakt under EM.

Försvarare:
Rasmus Bengtsson, Trelleborg.
Är precis som förra säsongen den spelare som Tom Prahl bygger Trelleborgs säkra försvarsspel kring. TFF har bara släppt in 10 mål på 12 omgångar och det är till stor del Bengtssons förtjänst. Har dragit på sig ett rött kort under våren, på en tveksam hands framför eget mål. Bildar med största säkerhet mittbackspar med Bjärsmyr.

Mattias Bjärsmyr, Göteborg.
Var i vintras i konflikt med IFK Göteborg som hotade att ställa Bjärsmyr åt sidan då han inte vill skriva på ett nytt kontrakt. Men sedan premiären har mittbacken varit en av Blåvitts bästa spelare och har stor del i att laget leder allsvenskan under uppehållet. Blir förmodligen proffs efter U21-EM. Som lagkapten och nyckelspelare är han given mot Vitryssland.

Joel Ekstrand, Helsingborg.
En överraskning i truppen, med tanke på att han inte varit med särskilt mycket tidigare i U21-sammanhang. Men Ekstrand har under våren visat att han håller god allsvensk klass och trots sin ringa ålder tagit ännu mer ansvar än tidigare i HIF:s backlinje. Fick hoppa in i träningsmatchen mot Estland och gjorde mål.

Emil Johansson, Hammarby.
Har gjort en bra vår i ett Hammarby som annars varit en besvikelse så här långt i allsvenskan. Särskilt minns vi hans härliga långskott rakt upp i krysset i premiären mot Elfsborg. Har flyttat fram sina positioner även i U21-landslaget och ser ut att kunna knipa vänsterbacksplatsen från Martin Olsson.

Martin Olsson, Blackburn.
Olsson har haft en tung vårsäsong i Blackburn. Sedan Sam Allardyce tog över i klubben har svensken, delvis på grund av skador, hel tappat i status och inte ens figurerat på bänken. Förbundskaptenerna är ändå nöjda med att Olsson fått matchträning i form av b-lagsmatcher. Riskerar bänken även i EM, om man väljer att satsa på Emil Johansson. De båda har spelat varsin hel träningsmatch sedan laget samlades inför turneringen.

Per Karlsson, AIK.
Stabil mittback som sällan gör en dålig match och han har som vanligt varit given i AIK:s mittbackslås under våren tillsammans med Jos Hooiveld. Är en bra backup till det till synes givna mittbacksparet Bjärsmyr/Bengtsson.

Mikael Lustig, Rosenborg.
Har stått för en mycket bra vårsäsong i Rosenborg och ligger högt upp i tidningarnas betygstabeller. Rosenborg leder den norska ligan överlägset och efter tretton omgångar är man fortfarande obesegrade. Lustig har spelat alla matcher och gjort ett mål. Given högerback i landslaget.

Mittfältare och anfallare:
Denni Avdic, Elfsborg.
Har spelat samtliga 12 matcher den här säsongen för Elfsborg, varav 8 från start. Avdic har varit bra och Elfsborg är fortfarande obesegrade, men kanske hade han hoppats på bättre effektivitet framför mål. Hittills har Avdic bara noterats för ett mål. Har chans på startelvan i EM men kan få svårt i konkurrensen av Berg, Toivonen och Wernbloom.

Emir Bajrami, Elfsborg.
Bajrami har varit strålande i Elfsborg under våren och i flera matcher varit dominerande. Två mål och tre assist på tio matcher visar att han betyder mycket för topplagets offensiv. Har varit given i U21 som yttermittfältare och spelar med största säkerhet premiärmatchen mot Vitryssland.

Pierre Bengtsson, AIK.
Mångsidig spelare som alltid jobbar stenhårt och kan spela på många olika positioner. Har haft en ganska tung vår i AIK och inte fått Mikael Stahres förtroende. Bengtsson har bara spelat två matcher från start, utan mest fått agera inhoppare. Förmodligen får han sikta in sig på samma roll i EM...

Marcus Berg, Groningen.
En av lagets stora stjärnor som kommer direkt från a-landslagets kvalmatcher. Berg fick chansen mot Malta och tackade för förtroendet genom att göra sitt första landslagsmål på den nivån. Har återigen gjort en bra säsong i den holländska ligan och sammanlagt blev det 17 mål på 33 matcher. Sägs vilja byta till en större klubb och EM blir ett bra tillfälle för Berg att visa upp sig.

Rasmus Elm, Kalmar.
Nästa storstjärna, som även han kommer från två matcher med a-landslaget. Där spelade Elm från start både mot Danmark och Malta. Har tagit stora steg i sin utveckling under våren, vilket gjort honom till ordinarie i a-landslaget. I Kalmar har han också fått ökat ansvar och gjort det godkänt. Efter tolv omgångar är KFF sjua i tabellen, Rasmus har gjort tre mål och stått för tre assist. Är förstås given på mittfältet mot Vitryssland, en nyckelspelare!

Labinot Harbuzi, Malmö.
Har varit ett stort utropstecken i Malmö under våren och stått för flera fina insatser på innermittfältet. Dock tappade både Harbuzi och MFF lite de sista omgångarna efter en strålande inledning av serien. På elva matcher har han gjort två mål i allsvenskan. Gjorde ett drömmål i när han kom in som avbytare i träningsmatchen mot Polen. Kan bli en joker i EM, frågan är om det blir som startspelare eller inhoppare.

Andreas Landgren, Helsingborg.
Unge Landgren har under våren mest fått spela yttermittfältare i Helsingborg och har bara gjort sju matcher från start. Men i U21-landslaget är han med och konkurrerar på sin riktiga position, som slitstark innermittfältare. Spelade från start i träningsmatchen mot Polen och gjorde det bra. Kan mycket väl knipa en startplats i EM. Hans hårda jobb kan visa sig värdefullt mot bollskickliga motståndare.

Guillermo Molins, Malmö.
Har precis som klubbkamraten Harbuzi haft en bra vårsäsong i MFF och spelat samtliga matcher från start i allsvenskan. Har varit med i U21-landslaget länge och många gånger fått förtroende som högermittfältare. Har goda möjligheter att spela från start i premiären mot Vitryssland.

Gustav Svensson, Göteborg.
Defensiv mittfältare som spelar väldigt moget för sin ålder. Tar stort ansvar på Blåvitts mittfält och har spelat samtliga 12 matcher den här säsongen för serieledarna. Fick göra a-landslagsdebut i vintras på USA-turnén. Ligger förmodligen bra till för en startplats även i EM, och då förstås tack vare sina defensiva kvalitéer på mittfältet.

Robin Söder, Göteborg.
Var väldigt omsusad när han slog igenom med dunder och brak i allsvenskan förra året. Har varit bra även i år, men också haft några matcher då han sett ganska blek ut. Har spelat samtliga matcher för Blåvitt under våren, varav de flesta som högermittfältare. Är förmodligen tänkt som inhoppare i EM, bra att stoppa in då han alltså kan spela både på en kant eller i anfallet.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven.
Har gjort en bra debutsäsong i PSV sedan han lämnade MFF i vintras. Har snabbt blivit en publikfavorit trots att laget bara slutade på fjärde plats i den holländska ligan, vilket var en besvikelse. Är given i den svenska startelvan, frågan är om det blir som renodlad anfallare eller i en mer släpande roll bakom Marcus Berg. 

Pontus Wernbloom, Göteborg.
Har haft en härlig vårsäsong med Blåvitt som leder allsvenskan under uppehållet mycket tack vare sin offensiv, där Wernbloom varit mycket bra. På 11 matcher har han gjort fem mål och noterats för tre assist. Wernbloom har skrivit på för de holländska mästarna AZ Alkmaar som han ansluter till efter sommaren. Har varit given i U21-landslaget en längre tid, frågan är vad som händer nu när Marcus Berg tar klivet ner från a-landslaget. Går Wernbloom ner på mittfältet? Eller blir det till och med en plats på bänken?

Gabriel Özkan, AIK.
Otroligt skadebenägen spelare som sedan han värvades till AIK 2006 varvat strålande insatser på planen med långa uppehåll på grund av skavanker. Nu är han frisk igen och har under våren spelat fem matcher för "Gnaget". Den snabbe och tekniske yttern konkurrerar om en plats till höger på Sveriges mittfält.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se