Fotbollsekonomi

Den nye Jean-Marc Bosman?

Olivier Bernard är inte ett av Frankrikes mest välkända fotbollsproffs. Ännu.

Bernard kan nämligen göra precis som Jean-Marc Bosman och förändra ekonomin i fotbollsvärlden.

Allt började när Bernard som junior lämnade Lyon för att bli proffs i Newcastle. Man var enligt franska bestämmelser tvungen att skriva sitt första proffskontrakt med klubben man tillhört som junior.

Det gjorde inte Bernard. Lyon krävde 50 000 € i ersättning och en domstol gav den rätt. Efter många turer är fallet nu framme i EG-domstolen.

Om den dömer mot Lyon blir en sannolik konsekvens att fostrande klubbar står utan ersättning när deras juniorer skriver proffskontrakt med andra klubbar – enligt vissa något som kan få allvarliga konsekvenser för svenska klubbar.

– Det skulle i praktiken bli så att spelare med utgående kontrakt blir helt fria att byta klubb. Det gäller spelare över 23 år i dag men skulle då även gälla spelare under 23 år, säger Håkan Sandberg som är konsult i transferfrågor.

Han ser detta som ett stort hot mot klubbarna.

– Det blir svårare för svenska klubbar att behålla talanger och samtidigt mindre intressant att fostra talanger, säger Sandberg till Radiosporten.

Men för spelarna skulle friheten och rörligheten öka på spelarmarknaden. Fallet Bernard kan alltså slå väldigt hårt mot klubbarna och gynna fotbollsspelarna.

Henrik Berg
henrik.berg@sr.se