champions league-kval: debrecen - kalmar ff

Svår bortamatch för Kalmar

I kväll inleder Kalmar sitt kvalspel för att ta sig till Champions league. För motståndet står ungerska mästarna Debrecen.

När Nanne Bergstrand tog Helsingborg till Champions league var det hans största fotbollsögonblick någonsin.

Nu, nio år senare, siktar han på att göra om bedriften med Kalmar FF.

– Det skulle vara ännu större att ta sig dit med Kalmar, säger Bergstrand.

År 2000 slog Helsingborg ut Inter i kvalet till Champions league. Sedan dess har inget svenskt lag nått gruppspelet i Europas främsta fotbollsturnering för klubblag.

Nu ska Kalmar FF göra om bedriften, och har en viktig sak gemensamt med HIF: lagets tränare heter Nanne Bergstrand.

– Det är ingen nackdel att ha lyckats tidigare. Känslan att ha brutit den barriären, det är inte fel att ha med sig, säger Bergstrand till TT inför den första kvalmatchen, borta mot ungerska Debrecen.

Det var likheten. Annars är det en hel del som skiljer Helsingborg anno 2000 från årets Kalmar FF.

– Vi hade ett annorlunda lag då, med ett bra försvarsspel och väldigt många erfarna spelare, säger Bergstrand, men poängterar att fotbollen har förändrats.

– Det räcker inte bara med ett bra försvarsspel, i dag måste du ha ett spel som kan såra motståndarna också. Och just nu ser det ut som att vi har den ingrediensen också.

Minst sagt. Efter en poängsnål säsongsinledning har den regerande svenska mästaren vaknat på allvar.

Höstsäsongen har laget inlett med två segrar, och i sista matchen före Champions league-kvalet krossades Djurgården med 6-1.

Nu väntar ungerska mästaren Debrecen i ett dubbelmöte, med inledande bortamatch i kväll.

– De håller definitivt allsvensk klass, det skulle kunna vara ett topplag. Ofta har man en bild av att det är en ensidig, teknisk fotboll i de här länderna, men så är det definitivt inte. De jobbar hårt i försvarsspelet och är väldigt duktiga på att sätta press på motståndarna.

Skulle ungrarna besegras måste ytterligare två kvalomgångar passeras om det ska bli småländskt i Champions league-gruppspelet.

– Det är mycket som måste gå vår väg. Vi behöver tur med lottningen, vi behöver vara i bra form och vi måste kunna spela med de bästa spelarna så mycket som möjligt.

Men om allt det slår in, om Kalmar FF blir första svenska lag på nio år att ta sig till Champions league, då är det stort.

För Nanne Bergstrand skulle det till och med slå Helsingborgs seger över Inter - hans största fotbollsögonblick hittills.

– För att det här är en ännu mindre klubb, med ännu mindre resurser. Nålsögat för att lyckas är litet, men så länge chansen finns ska vi försöka ta den. Det viktigaste är att vi tror på oss själva.

Radiosporten sänder matchen i kvällens Sportextra i P4. Avspark 20.00.

Radiosporten/TT
fotboll@sr.se