1 av 2
Zlatan Ibrahimovic på plats i nya hemstaden Barcelona.
2 av 2
internationell fotboll

Experterna om Zlatans flytt

Zlatan Ibrahimovic övergång från Inter till Barcelona blir klar i kväll. Radiosportens expert Ralf Edström och VM-hjälten från 1994 Joachim Björklund tror på succé.


Före detta fotbollsproffset Joachim Björklund är numera bosatt i Valencia. Därifrån har han kunnat följa Zlatanövergången på nära håll.

– Det var ju 80 000 på Bernabeu när Ronaldo presenterades. Jag tror inte katalanerna vill vara sämre så det blir nog häftigt när han presenteras. Zlatan är ju en av de bästa anfallarna som finns i världen och Barcelonas enda storvärvning i sommar.

Vad säger fansen om den här affären?
– De är nöjda. Dels blir de av med Samuel Eto'o som ju haft problem vid sidan av planen och vägrat slriva på nytt kontrakt. Och så får de Zlatan Ibrahimovic.

Kommer han passa in i Barcelona?
– Ja, det är svårt att inte passa in där om man är en bra fotbollsspelare. Jag har aldrig sett ett modernt lag spela så bra som Barca gjorde förra året. Kunde Eto'o göra 30 mål i fjol så gör Zlatan minst lika många i år.

Även radiosportens mångåriga fotbollsexpert Ralf Edström tror att flytten till Barcelona är bra för Ibrahimovic.

– Han har vunnit allt i Italien så det känns som att Barcelona är ett bra alternativ. Ska han vinna Champions League så är det nog bästa valet. Det är bara att gratulera.

Vad ser Barcelona i Zlatan?
– Han är lite större och starkare i kroppen än Eto'o. Och han kommer nog sälja en hel del tröjor så där kan de få igen en del av pengarna de köper honom för. Spelmässigt så passar han in bra med sin teknik och sitt duktiga skott.

De spelar ju oftast 4-3-3, hur passar han in där?
– Förhoppningsvis får han spela mer centralt och låter bli att vandra ut på kanten som han ofta gjort tidigare. I Inter var det ju en enmansshow. Nu ska han samsas med spelare som Messi och Xavi men det blir nog inga problem.

Blir han en bättre fotbollsspelare i Barcelona?
Jag tror att han kan utvecklas ytterligare. Huvudspelet kan bli bättre, så stor som han är borde han göra tio mål per säsong med huvudet.

Barcelonas huvudkonkurrent Real Madrid har ju värvat friskt i sommar. vilka är bäst?
– Ja du. Ronaldo, Kaka och Benzema är ju otroliga värvningar. Det blir en intressant säsong. Barcelona kände nog lite tryck på sig att de var tvungna att värva en storspelare. El clasico i november blir en rysare.

Kenneth Range
Annie Granzell
Anton Boström

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".