Turen har nått ändstationen

(Malmö 2009-09-10)

Så var det tionde europamästerskapet slut, och än en gång besannades den engelske förre landslagsanfallaren Gary Linekers definition av sporten:

"Fotboll är ett spel för 22 människor som springer omkring och passar bollen, och en domare som gör mängder av misstag - och till slut vinner alltid Tyskland".

Tyskland var helt enkelt för bra, inte bara mot England i finalen (6-2), utan en klass bättre än alla andra lag och förtjänade att vinna.

Jag har väldigt svårt att föreställa mig att Sverige skulle kunnat hota tyskorna - om de blågula nu hade lyckats ta sig förbi Norge.

Nu gjorde de inte det som bekant, och i medierna därhemma framställs insatsen som ett fiasko. Inget fel i det, eftersom jag är säker på att tjejerna känner likadant. De var inte med till 110% när det gällde att vara det.

Och så hade de inte turen med sig. Jag vet att det brukar vara tränarnas och spelarnas privilegium att skylla på otur.

Men vad ska man säga om fyra träffar i virket i matchen mot Norge. I samma match som norskorna gjorde 1-0 på ett svenskt självmål och 2-0 efter en hands som domaren inte såg.

Jämför den oturen med Sveriges herrlandslag i de två senaste VM-kvalmatcherna! Målet av Zlatan på tilläggstid på tilläggstiden i Budapest, kanske vi "förtjänade" tack vare överlägset spel.

Men vad ska vi säga om det maltesiska självmålet i 82:a minuten? Ibland har ett lag verkligen marginalerna med sig på ett oförtjänt sätt.

Jag hoppas - nu när vi säger Hyvä ilta från EM i Finland - att det svenska damlandslaget ska ha de där marginalerna med sig nästa gång.

Tack för att du läste mina och Annikas bloggar ända hit!


Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".