Richard Henriksson

Analys: "Zlatan bara bättre"

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar Zlatans säsong vecka för vecka.

Efter en upphaussad återkomst till San Siro i veckan när Zlatan trots flera fina lägen fick gå mållös från mötet mot sitt gamla lag Inter dröjde det inte mer än två minuter av helgens ligamatch mot Atletico Madrid innan det var dags igen.

Zlatan fick en fin boll på djupet av Sergio Busquets och avslutade snyggt med en iskall vrickning över målvakten.

Målet var Zlatans tredje på tre ligamatcher och han är nu den förste Barcelona-spelare sedan Hristo Stoichkov (1991) att inleda sin tid i klubben med mål i tre raka ligamatcher.

Det målet var inledningen på en enorm första halvlek av Barcelona, som spelade propagandafotboll och ledde med 4-0 efter 40 minuter.

Ibrahimovic var inblandad i det fjärde målet, då han med en elegant chip hitta matchens lirare Lionel Messi som frispelade målskytten Seydou Keita.

I den andra halvleken slog Barcelona av något på takten och slutresultatet skrevs till 5-2.

Zlatan byttes ut efter 82 minuter och fick stående ovationer av publiken på Camp Nou som förstås tagit honom till sina hjärtan efter succéstarten.

Det här var Zlatans hittills klart bästa insats i Barcelona-tröjan. Samspelet med övriga lagkamrater blir allt bättre och framför allt känns det som att han och Messi hittat något stort tillsammans.

Ibrahimovics förmåga att hålla i bollen för att sedan släppa den vid precis rätt tillfälle synkar utmärkt med Messis löpningar från kanten in mot motståndarnas straffområde.

Det var ju det här Barcelona var ute efter när man bytte Zlatan mot Eto'o i somras. Den sistnämnde var en stor målskytt, en straffområdesspelare, men inte lika bra i positions- och passningsspelet.

Det är ju Zlatans starka sidor, att göra sig spelbar, ta emot uppspel och sedan fördela bollar med smarta vrickningar och slå passningar ingen tror ska komma.

Kan han fortsätta kombinera det med att göra mål i varje match han spelar, kommer han mycket snabbt ses som en succévärvning. En av världens bästa spelare.

Förra veckans analys:

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se