1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
landslaget

Stor genomgång: Vilka spelare finns kvar från Parken 2007?

Det är bara lite mer än två år sedan Sverige mötte Danmark på Parken i den minnesvärda skandalmatchen. Men det har skett stora förändringar i den svenska landslagstruppen.

Dessa spelare fanns med i Lars Lagerbäcks trupp i juni 2007:

Målvakter
Andreas Isaksson, Manchester City
Rami Shaaban, Fredrikstad

Kommentar: Isaksson var bänknötare i Man City men given i landslaget. Idag är han fortfarande given etta i landslaget, men klubbadressen är PSV Eindhoven.

Rami Shaaban har sedan klubbytet till Hammarby haft en tung tid och hans fokus idag ligger på att undvika superettan, inte att ta Sverige till VM...

Backar
Petter Hansson, Heerenveen
Olof Mellberg, Aston Villa
Mikael Nilsson, Panathinaikos

Max von Schlebrügge, Anderlecht
Fredrik Stenman, Bayer Leverkusen
Daniel Majstorovic, Basel

Kommentar: Olof Mellberg och Mikael Nilsson är fortfarande givna i såväl trupp som startelva. Mellberg har sedan Parken-matchen hunnit byta klubb två gånger (Juventus och Olympiakos). 

Petter Hansson och Daniel Majstorovic har bytt plats med varandra i landslagstruppen. 2007 var Hansson mittback och Majstorovic pålitlig ersättare. Numera ses Majstorovic som en nyckelspelare och han har till och med fått vikariera som lagkapten.

Max von Schlebrügge och Fredrik Stenman fick båda problem att platsa i Anderlecht respektive Leverkusen. Trots klubbyten (Bröndby/Groningen) har ingen av dem lyckats ta tillbaka sin plats i landslaget.

Mittfältare/anfallare
Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
Marcus Allbäck, FC Köpenhamn
Daniel Andersson, Malmö FF
Johan Elmander, Toulouse

Zlatan Ibrahimovic, Inter
Tobias Linderoth, FC Köpenhamn
Fredrik Ljungberg, Arsenal
Markus Rosenberg, Werder Bremen

Anders Svensson, Elfsborg
Christian Wilhelmsson, Roma
Kennedy Bakircioglü, Ajax
Samuel Holmén, Elfsborg
Rade Prica, Ålborg

Kommentar: Alexandersson, Allbäck och Ljungberg har avslutat sina landslagskarriärer.

Tobias Linderoth som 2007 var en av lagets nyckelspelare är numera skadedrabbad och utan speltid i Galatasaray, i dagsläget långt ifrån Lagerbäcks trupp.
Kennedy Bakircioglü
är en annan spelare som efter att ha bytt från Twente till Ajax fått nöja sig med att nöta bänk, och därför inte längre är landslagsaktuell.

Christian Wilhelmsson som för två år sedan var utlånad till Roma men numera spelar för saudiska Al-Hilal verkar inte längre ha förbundskaptenernas förtroende. Han petades till matcherna mot Ungern och Malta och lämnades även utanför veckans trupp.

Endast tre spelare som finns med i både 2007 och 2009 års trupper spelar fortfarande för samma klubblag. Daniel Andersson (MFF), Markus Rosenberg (Werder Bremen) och Anders Svensson (Elfsborg).

Kim Källström var skadad och därför inte med i den förra truppen. Han är fortsatt given i landslaget liksom förstås Zlatan Ibrahimovic, numera som bekant hemmahörandes i FC Barcelona.

Johan Elmander som var planens stora kung i den första halvleken 2007 har lämnat Toulouse för engelska Bolton där han haft det mycket tungt. Nu är han dock utanför landslagstruppen på grund av skada.

Rade Prica är bortglömd i landslagsdiskussionen. Mycket beroende på att han sommaren 2007 lämnade Ålborg för Sunderland där han snart fastnade på bänken. Men nu är Prica tillbaka i nordisk fotboll, som stjärnforward i Rosenborg.

Han har varit en av de bästa spelarna i den norska ligan den här säsongen och har gjort 15 mål på 21 ligamatcher för RBK som redan är klara mästare.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Fråga

Sveriges startelva mot Danmark 2 juni 2007

A Isaksson

N Alexandersson
O Mellberg
P Hansson
M Nilsson

C Wilhelmsson
T Linderoth
A Svensson
F Ljungberg

M Allbäck
J Elmander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".