Läget i Argentina

Radiosportens man i Sydamerika, Claes Aronsson och jag hade en mailkonversation häromdagen.

Claes, som har benkoll på sydamerikansk fotboll och eftersom han bor i Buenos Aires särskilt den argentinska, gav mig följande lägesbild inför landets två kommande ödesmatcher:

"Angående VM-kvalet så känns det som att ungefär halva befolkningen tvärsäkert säger att Argentina inte tar sig till VM och 25 % säger att de inte vågar hoppas att landslaget tar sig dit. Jag tolkar det som en försvarsmekanism för att dämpa ångesten om nationen verkligen skulle misslyckas.

För det är ju fortfarande högst sannolikt att de åtminstone går till play-off. Det som folk i alla fall är lite glada åt är att Maradona tagit in många lokala spelare. Buenos Airesborna klagar ofta över att Europaproffsen inte kämpar eller är rädda för att skada sig. Till och med stackars Messi beskylls för detta."

Jag har sett Argentina en hel del i kvalet och blir lika förvånad varenda gång jag ser Messi i landslaget. Hans kroppspråk utsrålar nästan att han skulle vara med under gun point.

Var tar spelglädjen från Barcelona vägen under flygresan över Atlanten?

Vi gav oss också in i ett resonemang om varför tre av världens bästa spelare, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic inte alls är lika överjävliga (för bra är de såklart) i sina respektive landslag.

Varpå jag på bästa Bollkunskap-manér började brainstorma undantagen, spelare som alltid varit bättre i landslaget än i klubblaget.

Undertecknad slängde in följande namn:

Milan Baros
Jonas Thern
Gheorghe Hagi
Alla i Greklands landslag 2004

Aronsson kontrade med:

Teddy Lucic (under Leverkusentiden)
Sergio Goycochea, som tillsammans med Maradona och Caniggia tog Argentina till VM-final 1990. Han dansade en VM-sommar och är nu berömd tv-programledare i Argentina. Han satt till och med på bänken i River bakom landslagets förstemålvakt Pumpido när denne skadade sig.
Roger Milla
Salvatore Schillaci vann skytteligan i VM men visade inte absolut världsklass i klubblagen.

Bra förslag från Claes. Och något säger mig att Italia '90 är hans mästerskap nummer 1.

(7 okt)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".