1 av 2
2 av 2
vm-kvalet: danmark-Sverige

Poulsen är Danmarks dominant

Varning Sverige. Från sin defensiva mittfältsposition styr Christian Poulsen danskarnas anfallsspel och är utan tvekan lagets viktigaste spelare.

Christian Poulsen fostrades i den lilla klubben Holbaek på Själland och sågs i tonåren aldrig som någon större talang.

Det var först när Poulsen som 18-åring började fira triumfer som lagkapten för Division 2-laget som de större klubbarna i Danmark fick upp ögonen för honom.

FC Köpenhamn, då tränat av svenske Hans Backe, var den klubb om värvade den då 20-årige Christian Poulsen efter ett lyckat provspel.

Bara två år senare hade Poulsen slagit igenom som en av den danska ligans bästa spelare och medverkade i VM i Japan och Sydkorea.

Poulsen har själv sagt i intervjuer att han idag kan dra nytta av att som ung aldrig varit någon stjärna utan tvingats jobba hårt för sina framgångar.

Efter bara två säsonger i FCK köptes Poulsen av Schalke 04 för motsvarande 68 miljoner kronor, vid den tiden en rekordsumma för en dansk klubb vid en utlandsförsäljning.

Tiden i Tyskland blev en stor succé och Poulsen var en starkt bidragande orsak till att Schalke i flera säsonger var ett topplag i Bundesliga.

Det var också under tiden i Schalke 2005 och 2006, som han fick utmärkelsen som "Årets Spelare" i Danmark.

Poulsen lämnade hösten 2006 Tyskland för spel i spanska Sevilla, där han under sin första säsong vann Uefacupen.

Sommaren 2008 köptes Poulsen av Juventus. Här har han för första gången i sin karriär stött på motgångar och haft svårt att ta en ordinarie plats.

Inför matchen mot Sverige har Christian Poulsen gjort 66 landskamper sedan debuten 2002.

I landslaget har Poulsen en något mer defensiv roll än i Juventus. Han spelar libero bakom två centrala mittfältare och gör mycket nytta med sin förmåga att läsa spelet och gå in i fräna närkamper.

I uppspelsfasen kommer han ner i backlinjen och tar position mellan mittbackarna. Där hämtar han gärna bollen för att driva upp den i planen.

Det Poulsen inte har i teknik tar han igen i speluppfattning. Han värderar situationerna rätt och tar oftast rätt beslut.

Det är en konst att kunna värdera när man ska hålla bollen inom laget och när man ska dra igång en snabb kontring.

Det behärskar Christian Poulsen till fullo.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Fakta: Christian Poulsen

Född: 28 februari 1980 i Asnaes.
Längd: 182 cm.
Vikt: 76 kg.
Klubbar: Holbaek, FC Köpenhamn, Schalke 04, Sevilla, Juventus.
Landskamper: 63/5.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".