Förbundskapten: Lars Lagerbäck

Född: 1948-07-16
Tränarkarriär:
Kilafors IF 1977-82
Arbrå BK 1983-85
Hudiksvalls ABK 1987-89
Juniorlandslagstränare 1990-95
B-landslagstränare: 1996-97
Assisterande förbundskapten 1998-99
Förbundskapten 2000-
Spelarkarriär:
Alby FF 1960-69
Gimonäs CK 1970-74.

  • -1998

Som spelare kom han aldrig längre upp än division 3 i Gimonäs. Han slutade som 26-åring.

Som tränare är han den mest framgångsrike förbundskapten Sverige haft med fem raka mästerskaps-slutspel på sin meritlista.

Det var i Gimonäs han gjorde sitt första inhopp som tränare, för ett tioårigt knattelag. Han kom in på Idrottshögskolans fotbollslinje där han var kursare med en viss Roland Andersson.

Via Hudiksvall och Kilafors och jobb som riksinstruktör i Hälsingland plockades han till Fotbollsförbundet av den före detta förbundskaptenen Lars ”Laban” Arnesson 1990.

Där jobbade han bredvid Tommy Söderberg med B-landslaget och U 21-landslaget och under VM 1994 var Lagerbäck Brasilien-spion.

Brasiliens spel i det mästerskapet är för övrigt stor inspirationskälla till Sveriges nuvarande spel med en balansspelare på mittfältet bakom tre mittfältare på rad.

  • 1998-2000

När Tommy Söderberg blev förbundskapten för A-landslaget 1998 var Lars Lagerbäck på pappret  till en början hans assistent.

Deras kaptensperiod inleddes på sämsta möjliga sätt med en förnedring borta mot Spanien, 4-0.

Även i VM-kvalet startade det illa med underläge efter en minut på Råsunda mot England. Men Sverige vände matchen och lyckades bryta trenden och ta sig till slutspel igen.

Lagom till EM-slutspelet 2000 blev även Lars Lagerbäck formellt förbundskapten. Uttrycket Lars-Tommy myntades.

  • 2000-2004

Lagerbäcks tuffaste tid på posten var hösten 2000. Efter ett misslyckat EM-slutspel fortsatte eländet i det påföljande VM-kvalet och pressen på förbundskapterna var stor.

I en match borta mot Slovakien räddade målvakten Magnus Hedman Sverige från att förlora. Kanske räddade han också Lars-Tommys jobb.

Sedan dess har han kunnat göra sitt jobb relativt ostört, tack vare odiskutabla resultat.

I VM 2002 var Sverige hårsmånen från att ta sig till kvartsfinal. Anders Svensson sköt i stolpen. Senegal sköt i mål. Ridå.

I EM 2004 var det nära en semifinalplats. Sverige var bättre än Holland i kvartsfinalens förlängning men närmare än Fredrik Ljungbergs stolpskott kom man inte. I straffläggningen var holländarna kyligare.

  • 2004-2008

Nu tackade Tommy Söderberg för tackade sig och det öppnade för en återförening av de gamla kursarna Lars och Roland Andersson och trots två förluster mot Kroatien blev det ett fjärde raka slutspel för Sverige.

Ett slutspel som inleddes med en frustrerande 0-0-match mot Trinidad/Tobago.

I den andra matchen mot  som slutade med en klar förlust i åttondelsfinalen mot Tyskland.

Det började diskuteras om inte Lars Lagerbäck borde avgå men han höll sig kvar. Och visade var skåpet skulle stå när han stängde av Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson efter att de utan tillåtelse testat det göteborgska utelivet.

Utan Zlatan tog Sverige sedan en av sina finaste skalper under Lagerbäck-eran när Spanien slogs tillbaka på Råsunda med 2-0.

Och Sverige tog sig till ett femte raka slutspel, 2008. Efter seger mot Grekland, och en snöplig förlust mot Spanien, blev svenskarna krossat av Guss Hiddinks Ryssland.

  • 2008-2010

Men sedan var det roliga slut. Lagerbäcks landslag inledde kvalet till VM 2010 med en 3-5-2-uppställning som inte alls fungerade. Men ändå fram till i somras såg det ändå lovande ut. Danmark väntade hemma och en seger där skulle ge en bra plattform för VM-avancemang.

Men Källström missade straff, Mikael Nilsson klackade snällt fram det danska målet och Henrik Larsson missade öppet mål.

Det såg mörkt ut inför hösten men ett mål i sista sekunden mot Ungern ändrade allt igen och när det var dags för danskmöte igen var förhoppningarna stora.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".