1 av 2
2 av 2
fotboll

Henrik Larsson slutar spela

 Henrik Larsson har bestämt sig. Nu får det vara nog.


Minns tre klassiska Larssonmål:


Fakta:

Via ett pressmeddelande till TT kom det väntade beskedet. Henrik Larsson, 38, avrundar sin enastående 20-åriga karriär med tre matcher till i allsvenskan.

Var han sedan lägger matchskorna är oklart, men de hamnar inte på fötterna igen. Inte på den stora scenen. Den lämnar han för gott.

– Jag vet nu att jag är hundra procent säker på mitt beslut att sluta. Jag är 38 år nu och det har varit tillräckligt, säger han.

Det är mindre än två veckor sedan Larsson sade hej och tack till landslaget och synkroniserade sitt slut där med förbundskaptenen Lars Lagerbäcks avgång.

Redan då antydde han att det kunde vara över helt och håller inom kort. Han såg inte fram emot ännu en vinter med långa löprundor, all den träning han måste underkasta sig för att klara ännu en lång och slitsam säsong.

För Helsingborgs ledning kom beskedet något oväntat. Sportchefen Jesper Jansson fick i måndags ett kort förhandsbesked från agenten Jansen att denne skulle gå ut med ett pressmeddelande under tisdagsförmiddagen.

– Vi i HIF har givetvis hoppats på att Sveriges största spelare genom tiderna skulle spela ytterligare en säsong, men respekterar Henriks beslut och känner oss oerhört tacksamma för allt han bidragit med och är stolta över att varit en del av hans fantastiska karriär, säger Jansson till klubbens hemsida.

Riktigt hur Henrik Larsson ska slå ihjäl all den tid han plötsligt får över efter spelarkarriären vet han i dagsläget inte.

– Jag ska tänka över vad jag ska göra. Först och främst behöver jag tid för att anpassa mig till livet efter fotbollen.

– Jag har njutit av min karriär och jag vill tacka alla som har stöttat mig under alla dessa år. Nu är det dags att göra något annat.

Som att bli tränare? Det senaste året har han flera gånger återkommit till tankarna på en fortsättning inom fotbollen i den rollen.

– Jag vill definitivt bli tränare. Jag har samlat på mig mycket erfarenhet genom åren och jag tycker att jag ser fotboll ganska bra. Jag har en klar spelidé om hur jag tycker man ska spela. Hur kommer ni att få se då, sade han på en av landslagets presskonferenser efter VM-kvalet mot Danmark.

Då fick han också frågan om han är beredd att flytta från Helsingborg där han och familjen varit bosatta sedan sommaren 2006.

– Om jag ska bli tränare är min ambition att jag ska bli så bra som möjligt så då måste jag svara ja.

Helsingborgspubliken får två tillfällen att avtacka Larsson. Först mot Kalmar på lördag och sedan mot Djurgården fyra dagar senare. Om allt går som planerat avslutar Henrik Larsson sin 20 år långa karriär mot Elfsborg i Borås 1 november.

Radiosporten/TT
fotboll@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".