inför sista omgången i allsvenskan

Lagkaptenerna om guldfinalen

Daniel Tjernström är nära att vinna sitt efterlängtade SM-guld med AIK. IFK Göteborgs Stefan Selakovic vill sätta stopp för de gulddrömmarna.


Det har gått tio år sedan 35-årige Daniel Tjernström debuterade i AIK. Det var året efter det senaste AIK-guldet. Nu kan han äntligen få sitt efterlängtade SM-guld med klubben. Bara 90 minuter och IFK Göteborg står i vägen.

– Det blir årets match. Ska bli kul, alla ser fram emot den. Hoppas att det går vägen också, säger Daniel Tjernström.

Hur ska ni göra för att ta guldet?
– Fortsätta som vi gjort hela säsongen. Spela som vanligt. Sen räcker det ju med oavgjort för oss, det känns skönt att ha med sig.

Du har varit i klubben i 11 år. Vad skulle det betyda att få kröna karriären med ett SM-guld?
– Det vore fantastiskt. Har ju jobbat för det sen jag kom till klubben men vi har väl inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Det har varit nära några gånger men inte räckt ända fram. Så det går inte beskriva vad det skulle betyda att vinna.

Hur hanterar ni pressen inför söndagens match?
– Det är inga problem. Det finns alltid press på AIK. Känns bara roligt och inspirerande.

IFK Göteborgs lagkapten Stefan Selakovic vill sätta stopp för AIK:s gulddrömmar.

– Vi har varit i den här sitsen förr. Det var inte en final på det sättet men det var ändå en avgörande match mot Trelelborg för två år sedan. Så man är ändå van på något sätt, säger Stefan Selakovic.

Någon finalfrossa vill den rutinerade högeryttern - som haft en strålande säsong - inte höra talas om.
– Det kommer bli ett fruktansvärt tryck, en härlig inramning. En rolig match att spela. Klart det pirrar lite extra i magen men det är ändå på ett skönt sätt.

Det blir en mäktig avslutning på säsongen?
– Det är ju Sveriges kanske två största klubbar och antagonister som möts. Så det är ju på mågna sätt en speciell match. Och det märker man ju på uppmärksamheten från media och fans innan matchen.

Sedan IFK Göteborg flyttade in på de nya arenan har man inte förlorat på hemmaplan. Något som de drar energi ifrån inför matchen mot AIK.
– Vi fick den starten vi behövde här hemma efter 6-0 mot Djurgården. Sen har det bara rullat på. Det har blivit en borg.

Vägen till den här avgörande matchen har inte varit spikrak. Spelaförsäljningar och skador på nyckelspelare under sommaren gjorde att många räknade bort IFK Göteborg från guldstriden.

– Med de förutsättnignar vi haft tycker jag vi gjort det enastående som tagit oss så här långt. Men vi är ju inte nöjda med det här. Vi ska vinna guldet också.


Per Kahl
Peter Edfelt
Anton Boström

fotboll@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista