Jag slutar spela

Kära bloggläsare. Ni blir först att veta detta.

(Beror ju i och för sig på när ni läser... Men okej då, ni med RSS.)

Snart går jag in i omklädningsrummet på Grimsta och berättar för mina lagkamrater och tränare att nu lägger jag ner. Spelarkarriären är över.

Ett beslut som känns helt rätt. Det har varit väldigt mycket det här året. Kombinera heltidsjobb med en allsvensk karriär kräver och sliter.

Och i vissa fall upprör. Jag har sett den här säsongen som en unik möjlighet att kunna ge intryck och förmedla en bild inifrån allsvenskan.

Tyvärr har inte alla uppskattat den öppenheten och tyckt att man som spelare ska hålla käften och inte ge bort för mycket av sina reflektioner.

Ändå är jag stolt och nöjd med vad jag kunnat bidra med. Till BP, Radiosporten och Canal Plus. Jag har gjort mitt bästa för alla tre.

Någon gång måste man välja och jag bestämde mig tidigt för att nästa år får något ge vika för att kunna ge allt - av tid och kraft - på ett område.

Och jag har valt den del som ger mig mest glädje och utmaningar. Där jag känner att jag har bäst utvecklingsmöjligheter.

Den aktiva karriären är härmed avslutad.

Full fokus i stället på det andra.

Bloggen lever vidare och nu kommer jag äntligen ha tid att skriva lite i den också.

FotbollsArena återuppstår och trots att genialiske Petter Johansson hoppat av tåget kommer det att bli spektakulärt, det är jag säker på.

Och i sommar är det VM i Sydafrika. Med eller utan Sverige gör ingen skillnad. Större än så blir det inte.

Till sist, de första av några listor jag tänker publicera i veckan för att minnas tillbaka på mina tio år som seniorspelare.

Mina tre bästa fotbollsminnen:
1. SM-Guld med Djurgården 2002.
2. Allsvenskt avancemang med BP 2008.
3. Mitt enda allsvenska mål mot Malmö FF 2001.

De tre bästa medspelarna:
1. Stefan Rehn
2. Kim Källström
3. Andreas Isaksson

De tre bästa motspelarna:
1. Christophe Dugarry
2. Zlatan Ibrahimovic
3. Afonso Alves

Fler listor kommer under veckan.

(10 nov)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".