Internationell fotboll

Aggressiv stämning inför kvalmatch

Det råder högt upptrissade känslor inför onsdagens kvalmatch mellan Egypten och Algeriet efter våldsutbrotten under lördagens match i Kairo.

Egypten vann i lördags, vilket tvingat fram en helt avgörande match i Sudan på onsdag. Egypten, som sex år i rad vunnit Afrika Cupen, har inte nått ändra fram till VM sedan 1990.

FIFA borde ha stoppat matchen, sa idag en av de algeriska fotbollsspelare som skadades i Kairo i lördags.

Den egyptiska nationalyran slog över i våld redan när det Algeriska laget landade i Kairo och egyptiska fotbollssupporters välkomnade dem med stenkastning.

Två av algeriets spelare hade huvudbandage under matchen i lördagskväll, skadade under tumultet, enligt algeriska källor. Och under och efter matchen som Egypten vann 2-0, skadades 32 personer trots massivt säkerhetspådrag runt fotbollsstadion.

Regelrätt fotbollshuliganism är mycket ovanligt i arabvärlden där det sällan förekommer alkohol i samband med matcher, men för Egypten, som lovat FIFA att garantera algeriernas säkerhet, är våldet en skamfläck och oron i den arabiska fotbollsvärlden är stor inför den avgörande matchen på onsdag.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".