1 av 3
2 av 3
3 av 3
Fotboll

Ukrainska EM-städer får klartecken

Ukrainska städerna Kiev, Lviv, Donetsk samt Charkiv kan andas ut.

UEFA tog idag beslut om att EM 2012 kommer att spelas i fyra städer i Ukraina.

Tidigare hade UEFA bara godkänt huvudstaden Kiev samt fyra städer i medarrangörslandet Polen. I den ukrainska staden Lviv är lättnaden stor idag.)

 – Vi måste vara med i det här projektet eftersom vi länkar samman de här två länderna, säger Solomiya Bilonoha i Lvivs EM-organisation. Lviv ligger i västra Ukraina, på gränsen till Polen och har också en gång i tiden tillhört grannlandet.

Efter det tuffa beskedet från UEFA i våras om att bara Kiev var möjlig spelplats under fotbolls-EM 2012 är idag lättnaden stor inte bara i Lviv.

Också Charkiv och Donetsk i östra Ukraina fick klartecken och därmed har Ukraina och Polen lika många arrangörsstäder i EM-slutspelet. Dessutom godkände det europeiska fotbollsförbundet att finalen kan spelas i den ukrainska huvudstaden Kiev, något som tidigare funnits frågetecken kring.

Men trots de positiva beskeden från UEFA är det långt ifrån feststämning i Ukraina idag. Charkiv och Donetsk har nyligen invigt nya arenor men i Kiev är det mycket kvar att göra på ombyggnaden av den stora fotbollsstadion.

I Lviv har arbetet med en helt ny stadion precis bara påbörjats. När det gäller moderna flygplatser, vägar och hotell återstår det mesta att göra i alla de fyra ukrainska EM-städerna.

Fredrik Wadström
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista