1 av 2
2 av 2
jerringpriskandidat: zlatan ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic: "Rösta på mig och gör så att jag vinner"

2009 har varit ett succéår för Zlatan. Ligaseger med Inter, skytteligaseger och övergång till Barcelona, där han dominerat redan från start.

Ibrahimovic är skönt avslappnad när han dyker upp efter träningen. Det är uppenbart att Radiosportens Jerringpris betyder mycket för superstjärnan.

– Det är hur stort som helst ju. Jag hoppas jag vinner för andra gången. Det var synd att jag inte vann förra året men jag har vunnit det en gång och det gjorde mig stolt och glad, säger Zlatan till Radiosporten.

Varför ska folk rösta på dig?
– Antagligen för att jag vann skytteligan och ligan i Italien och gjorde en stor övergång till Barcelona. Jag vet inte, de får tycka vad de vill men jag hoppas att de röstar på mig och gör så att jag vinner.

Finns det någon förklaring till att det har gått så bra 2009?
– Jag utvecklas hela tiden, tränar hårt och spelar hela tiden och dominerar. Det viktigaste är att du tränar och att viljan finns där. Det är det jag känner att jag har gjort hela tiden.

Om du av alla dessa roliga grejer som har hänt 2009 skulle plocka fram en, vilken skulle du ta fram då?
– När jag vann skytteligan i Italien. Det har aldrig hänt tidigare, så det kändes hur stort som helst. Att vinna ligan i Italien börjar man bli van med.

Tvärtom då. Största besvikelsen 2009?
– Det måste vara att vi inte kunde komma till VM. Samtidigt måste man vara realistisk. Vi hade en svår grupp och hade inte turen med oss. Hade vi haft de bitarna också så hade vi fått uppleva ett VM till.

Hur ska du följa VM?
– Jag ska ta en skön semester. Jag har inte haft en så lång semester på 8-9 år. Vi får boka in något.

Vilka vinner VM tror du?
– Jag ser Brasilien och Spanien som stora favoriter. Det är kul att titta på Spanien. De spelar underhållande, tekniskt och vinner varje gång de kommer ut på planen med stora siffror men jag vill att det bästa laget ska vinna.

Vilken är den största skillnade mellan att bo i Milano och i Barcelona?
– Jag tror det är mentalt. De tänker annorlunda här. De tänker mer offensivt och vill vinna med hur många mål som helst. Sen spelar de en fotboll som ingen annan kan spela med 70 procent i bollinnehav. Det känns fantastiskt att ha bollen hela tiden. Här finns fler kompletta spelare, med all respekt för Inter som hade och har fantastiska spelare.

Är det en fördel eller nackdel för dig med att det finns så många stjärnspelare i Barcelona?
– Det är en fördel. Har man inte en bra dag så är det någon annan som gör det ju. Man kan lägga allt ansvar på dem. De gör det lättare för mig och jag kan dominera på ett annat sätt.

Zlatan är stor i Barcelona nu. Den misstänksamhet som fanns inför säsongen mot den långe svensken, som enligt vissa fans kostade alldeles för mycket pengar, har försvunnit.

Istället hyllas han överallt. Matchtröjor med hans namn säljs i varenda affär och utanför Camp Nuo säljs svenska flaggor och gula och blå halsdukar med hans namn på.

Nästa år hoppas Zlatan bli ännu bättre en det sagolika 2009.

– Jag hoppas kunna prestera ännu mer, dominera ännu mer och förhoppningsvis utvecklas.

Hur många år hoppas du kunna vara kvar i toppfotbollen?
– Jag har skrivit på ett femårskontrakt så absolut fem år till.

Julen närmar sig. Är det något särskilt du önskar dig?
– Det är väl att alla röstar på mig till så att jag vinner Jerringpriset. Jag hoppas att ni röstar på mig, då får jag uppleva en skön jul.


Andreas Matz
Martin Sundelius
radiosporten@sr.se

Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981
Längd: 192 cm
Vikt: 94 kg
Klubb: AC Milan
Tidigare klubbar: FBK Balkan, Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona.
Meriter: Åttondelsfinal VM 2006, kvartsfinal EM 2004, åttondelsfinal VM 2002, ligasegrare med Ajax, ligasegrare med Inter och med Barcelona. Vann skytteligan i Italien 2009.
Övrigt: Jerringpristagare 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista