1 av 3
2 av 3
3 av 3
Radiosporten avslöjar

Nya krav pressar Helsingborgs tränare Conny Karlsson

Helsingborg och nye tränaren Conny Karlsson drabbas av de stränga, och Uefa-anpassade, utbildningskrav som förbundet klubbade igenom för några veckor sen.


Bråttom, bråttom, bråttom. Det är läget nu för Helsingborgs IF, som enligt Radiosportens kartläggning är den enda klubben i fotbollsallsvenskan som går in i 2010 med en, formellt sett, helt outbildad tränare.

Det gäller alltså deras nye coach Conny Karlsson, som under året som kommer måste passera både steg 1 och även den så kallad avancerade nivån, alltså steg 2 i förbundets utbildningar.

Året därpå måste han också ha påbörjat den mycket tidskrävande så kallad PRO-nivån, steg 3.

Allt enligt de nya stränga, och Uefa-anpassade, utbildningskrav som förbundet klubbade igenom för några veckor sen.

– Från båda hållen missade vi att göra undersökningen vilken tränarutbildning som Conny Karlsson hade, säger Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin till Radiosporten.

– Men vi tycker fortfarande att det var rätt val av tränare och är det så att Conny inte hinner gå de här tränarkurserna till 2011 så har vi P-O Ljung som kommer gå in i Pro-tränarutbilning redan under 2010.

I så fall kliver han in som förstetränare?

– Ja det är ju ett alternativ.

Det finns ju en påföljd om man 2011 har en okvalificerad ränare, nämligen ett bötesbelopp för klubben, om Conny Karlsson i det här fallet fortsätter att träna. Skulle det också kunna vara en väg?

– Det är en möjlighet och en möjlig utväg som finns, men det är inte vad vi önskar att bötesläggas, säger Sten-Inge Fredin.

Stränga krav från och med 2011 alltså för Allsvenskan.

Så skulle den idag formellt helt outbildade tränaren Henrik Larsson ta sig upp dit med Landskrona Bois måste också hantills dess ha gått igenom minst två utbildningssteg.

För Superettan gäller de nya tränarkraven från och med 2014.

Tidigare nyhet:


Bengt Skött

bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista