Adebayor oskadd.
Fotboll

Togos landslag beskjutet – busschauffören dödad

Flera spelare i Togos fotbollslandslag uppges ha skadats, vissa allvarligt, när lagets buss besköts med automatvapen i Angola på fredagen.

Afrikanska mästerskapen i Angola fick sämsta tänkbara start.

Flera spelare skadades och en bussförare dödades när Togos landslagsbuss besköts vid en gränsövergång.

Det togolesiska fotbollslandslaget var på väg från Kongo-Kinshasa till den angolanska enklaven Cabinda, en av fyra spelplatser i de Afrikanska mästerskapen, när bussen plötsligt besköts av automatvapen.

Enligt flera internationella medier dödades en angolansk bussförare i attacken. Utöver minst två spelare ska även ytterligare minst två personer, landslagsläkaren och målvaktstränaren, ha skadats.

Adebayor oskadd
Nantesanfallaren Thomas Dossevi uppger att målvakten Kodjovi Obilale (till vardags i franska Pontivy) och backen Serge Akakpo (från rumänska Vaslui) finns bland de skadade.

Enligt Richmond Forson ska dock ingen spelare vara livshotande skadad.

Namnkunnigast i den togolesiska truppen är Manchester City-anfallaren Emmanuel Adebayor. Enligt ett uttalande från den engelska Premier league-klubben undkom anfallsstjärnan dock utan skador.

"Klubbföreträdare har talat med Adebayor som, trots att han är uppskakad av de fruktansvärda händelserna, är oskadd", skriver City på sin hemsida.

Vill bojkotta
Togo skulle ha inlett turneringen mot Ghana på måndag, men flera spelare sade efter attacken att det kan bli aktuellt att hoppa av turneringen.

Den oljerika enklaven Cabinda ligger norr om egentliga Angola, åtskild från landet av en del av Kongo-Kinshasa.

Cabinda har drabbats hårt av en långvarig kamp för självständighet från Angola, men sedan 2006 råder officiellt fred efter att den så kallade Flec-gerillan lagt ner vapnen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".