1 av 2
2 av 2
afrikanska mästerskapen

Spelarna vill stanna men Togos regering kallar hem laget

Togos landslagsspelare vill stanna kvar och spela Afrikanska mästerskapen för att hedra sina döda kamrater. Regeringen står dock fast vid beslutet att kalla hem laget.

 

Tidigare nyheter:

Togos fotbollslandslag har beslutat sig för att trots allt delta i Afrikanska mästerskapen i Angola.

Enligt en av spelarna, Thomas Dossevi, har laget ändrat sig och spelar till minne av sina döda kamrater.

– Våra hjärtan är krossade. Det är inte längre en fest, men vi vill visa vårt lands färger, vårt värde och att vi är män, sade han tidigt på söndagen.

Beslutet att ändå spela togs så gott som enhälligt av laget som träffades på lördagskvällen efter att blivit lugnade av de angolanska myndigheterna.

Dossevi sade att laget var "en aning bittert, lite besviket eftersom det afrikanska fotbollsförbundet (Caf) inte kunde skjuta upp vår första match så att vi kunde begrava våra döda".

Togos regering står dock fast vid sitt beslut att kalla hem sitt fotbollslandslag och inte låta laget spela i Afrikanska mästerskapen i Angola - trots spelarnas uttryckliga önskan att få delta i turneringen.

Det sade Pascal Bodjona, talesman och administrationsminister i regeringen i Togo till nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Samtidigt rapporterade Reuters om tillståndet för andremålvakten Kodjovi Obilale, som befann sig i Sydafrika för intensivvård.

– Han är vid medvetande och hans tillstånd är stabilt, sade läkaren som på söndagen behandlade målvakten vid ett sjukhus i Johannesburg.

Tre personer dog i fredagens attack av beväpnade män mot den buss Togos fotbollslandslag färdades i, assisterande förbundskaptenen, lagets talesman samt bussens förare.

Den separatistgerilla som sagt sig ligga bakom fredagens dåd hotade på söndagen med nya attacker och att man ska låta "vapnen tala" i Cabindaprovinsen.

Enligt gruppen som benämner sig militära grenen av Fronten för Cabindaenklavens befrielse (Flec-PM) kommer attackerna att fortsätta eftersom Issa Hayatous, som är ledare för det afrikanska fotbollsförbundet Caf, har vägrat att flytta på de matcher som är planerade att spelas i Cabinda.

– Det här kommer att fortsätta eftersom den här nationen befinner sig i krig och eftersom Hayatous framhärdar. Vapnen ska fortsätta tala, sade gerillagruppens ledare Rodrigues Mingas i telefon till nyhetsbyrån AFP från Frankrike där han befinner sig i exil.

Turneringen startar på söndagen med ett möte mellan Angola och Mali. Togo har sin första gruppmatch på måndag kväll mot Ghana.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista