1 av 2
2 av 2
fotboll

VM-biljetterna säljer dåligt

Det har sålts för få biljetter till sommarens fotbolls-VM i Sydafrika, vilket oroar Fifa.

Möten ska hållas med de sex afrikanska deltagarländerna för att se vad som kan göras åt saken - hittills är färre än 100.000 biljetter sålda i hela Afrika.

Det gör att ambitionen att göra VM 2010 till ett afrikanskt VM tycks ha kommit på skam.

Biljetterna säljer bättre i resten av världen och den sydafrikanska publiken är mer intreserad av att köpa biljetter till Englands matcher än hemmalagets.

– De stora lagen kommer att ha stor publik men inte hemmalaget Bafana Bafana, säger Danny Jordaan, chef för Fifas lokala organisationskommitté.

Det blir första gången i VM:s historia som värdnationens matcher inte toppar försäljningen - Sydafrika finns inte ens med bland de tio lag som säljer bäst.

Inte så konstigt kanske eftersom Bafana Bafana är rankat som bara 85:e bästa lag i världen och när internationella storstjärnor äntligen kommer till Afrika, så är de dem man vill se i första hand.

När den nuvarande, tredje försäljningsperioden tar slut den 22 januari, så kommer man att ha sålt drygt en miljon biljetter, det vill säga en tredjedel av den totala biljettmängden.

Öppningsmatchen och finalen är övertecknade, men eftersom biljetterna lottas, är det fortfarande möjligt att ansöka om biljetter dit.

Thebogeng är en av de lyssnare som ringde in till radiokanalen Talk Radio 702 häromdan med synpunkter på biljettförsäljningen hittills.

Hon påpekar att internetbeställningar kräver att man har ett kontokort - vilket långt ifrån alla på världens fattigaste kontinet har.

Och trots en ny priskategori med billigare biljetter för den afrikanska publiken, är de alldels för dyra för de allra flesta.

Danny Jordaan medger självkritiskt att man borde ha satt igång med förenklare procedurer och biljettförsäljning över disk på ett långt tidigare stadium.

Afrikanska fotbollsfans är kända för att vänta till sista minuten, och det är vad man tror att många sydafrikner kommer att göra även ifråga om VM.

Margareta Svensson, Johannesburg
fotoll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".