Fotboll

Kravet på Lagerbäck: minst semifinal

Det har varit klart i några dagar – men först på onsdagen tillträder Lars Lagerbäck officiellt som förbundskapten för Nigeria.

Svensken kommer att presenteras på en presskonferens före Nigerias träningslandskamp mot Kongo hemma i Abuja.

Lars Lagerbäck kommer alltså inte att leda "The Super Eagles" redan i onsdagens möte med Kongo-Kinshasa, eftersom kontraktet ska skrivas under samma dag. Ett kontrakt som väntas innebära att Lagerbäck ska leda Nigeria i fem månader, över VM i Sydafrika i sommar.

Det är på onsdagen exakt hundra dagar kvar till Nigerias VM-premiär, mot Argentina den 12 juni. Med andra ord är det bråda tider att få ihop alla bitar för Lagerbäck och assisterande kaptenen Roland Andersson.

Det nigerianska fotbollsförbundet har som målsättning att laget ska ta sig minst till semifinal i VM. Lagerbäck tror inte att det är omöjligt med det individuellt skickliga laget, men det krävs att spelarna blir bättre organiserade.

Lagerbäck erbjöds jobbet som förbundskapten för Nigeria i tuff konkurrens med bland andra Bruno Metsu och Glenn Hoddle efter flera dagars intervjuer. Det trots att svensken kritiserade Nigerias VM-tränare 2002, Adegboyega Onigbinde.

Efteråt fick Lagerbäck veta att Onigbinde var en av de sju männen som satt med i intervjupanelen. Men med facit i hand gjorde det inget. Kanske hjälpte det honom till och med att få jobbet. Onigbinde har länge grubblat över vad som gick fel 2002 – och nu kom Lagerbäck med förklaringen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista