1 av 17
2 av 17
3 av 17
4 av 17
5 av 17
6 av 17
7 av 17
8 av 17
9 av 17
10 av 17
11 av 17
12 av 17
13 av 17
14 av 17
15 av 17
16 av 17
17 av 17

Ralf Edström: "Så slutar allsvenskan"

Radiosportens fotbollsexpert Ralf Edström tror på IFK Göteborg som SM-guldvinnare. Tyvärr nykomlingarna - både Åtvidaberg och Mjällby åker ur.

1. IFK Göteborg

Ralfs kommentar:
"De var bra förra året och har en tillräckligt bred trupp för att vinna SM-guld. Det ser stabilt ut. Det finns många unga killar som kommer kliva fram ett snäpp till som kommer göra att Blåvitt tar hem det hela"

2. Malmö FF

Ralfs kommentar:
"Det är dags för tränaren Roland Nilsson att kliva ur skuggan nu. Materialet finns för att kunna bygga ett guldlag. De har en blandning av rutin och unga hungriga killar."

3. AIK

Ralfs kommentar:
"Det är svårt att försvara ett SM-guld. De har tappat en del tunga namn och nyförvärvet Eguren spelar bara till VM-uppehållet."

4. IF Elfsborg

Ralfs kommentar:
"De kommer slåss om guldet, men försvaret darrade lite förra säsongen och framåt är det lite uddlöst. Mittfältet är väldigt bra med Emir Bajrami och Anders Svensson."

5. Kalmar FF

Ralfs Kommentar:
"De slår lite ur underläge och har en mycket bra tränare i Nanne Bergstrand. Försvarsspelet måste skärpas men framåt har de ju hur många brassar som helst."

6. BK Häcken

Ralfs kommentar:
"De gjorde en bra säsong förra året. Jag tror det kan bli en liten reaktion, men de har en bra bredd på truppen och jag tror de kommer överraska även den här säsongen."

7. Helsingborgs IF

Ralfs Kommentar:
"Avsaknaden av Henrik Larsson kommer naturligtvis att märkas och resultatkraven från supportrarna är tuffa. Det är dock ett intressant lag som inte behöver snegla neråt i tabellen."

8. Örebro SK

Ralfs kommentar:
"De spelar en positiv och trevlig fotboll. De kommer hänga med bra i år. Gör de en jämnare säsong än ifjol så blir det ännu högre placering."

9. Gefle IF

Ralfs kommentar:
"De har fått ett mycket intressant nyförvärv i Mikael Dahlberg. De behöver tyngd och kraft där framme. De är svårslagna speciellt hemma i Gävle."

10. Trelleborgs FF

Ralfs kommentar:
"Det är ett lag som inte behöver titta neråt i tabellen. Peter Abelsson kommer vara viktig som mittback. Jag tror inte tränaren Tom Prahl är nöjd med den placering som jag har satt de på. De siktar högre."

11. IF Brommapojkarna

Ralfs kommentar:
"Det blir en tuff andra säsong, men samtidigt kommer de unga spelarna ha utvecklats. Lite problem defensivt kan det bli eftersom mittbackarna Henriksson och Karlsson har lämnat."

12. Djurgårdens IF

Ralfs kommentar:
"De måste få igång Johan Oremo och Daniel Sjölund. De finska nyförvärven är oskrivna kort för mig. Om det börjar gå illa i början kommer de inte hålla fast vid 4-3-3-uppställningen."

13. Gais

Ralfs kommentar:
"Det blir ett tufft år igen för Gais. De har tappat flera viktiga offensiva spelare och Wanderson kanske lämnar under sommaruppehållet."

14. Halmstad BK

Ralfs kommentar:
"Jag tror att HBK kommer få det tufft i år. De har några killar som är lite åldersstigna som exempelvis Zvirgzdauskas och Jönsson. De hade problem redan förra året och det blir tufft nu med."

15. Mjällby AIF

Ralfs kommentar:
"Jag gillar att Mjällby är uppe i allsvenskan. Det som talar för att de klarar sig kvar är att de har en del rutinerade spelare som Markus Ekenberg, Mattias Asper, 'Bagarn' Rosengren och Tobias Grahn."

16. Åtvidabergs FF

Ralfs kommentar:
"Det är ett lag som inte har värvat speciellt mycket, men som har en fantastisk duktig målvakt i Henrik Gustafsson. Det viktigaste är ju starten. De måste ta poäng i de första omgångarna. I bästa fall tror jag de kan greja en kvalplats."

Christian Olsson
Martin Sundelius
fotboll@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista