IFK Göteborg

Olsson: "Pär Ericsson kommer att bli en stor spelare i IFK"

Guldreceptet från 2007 gäller ännu. Det är ungdom blandat med rutin som ska ge IFK Göteborg revansch.
– Det gäller att stå upp för filosofin även när det är tufft, säger tränaren Jonas Olsson till Radiosporten.

Göteborg känns som det lag som får ut mest av sina spelare. Som får unga juniorer att se ut som erfarna proffs.

– Kul att du säger det. Vi tycker själva att vi är ganska duktiga på att få fram yngre spelare, och satsa på yngre spelare framför allt. Sen är det inte alltid det går bra till en början, men vår erfarenhet är att i nio fall av tio så lyfter sig spelaren enormt mycket och gör bra ifrån sig.

– Det är en del i vår filosofi, att vi ska satsa på våra egna unga spelare.  

Men vad är hemligheten?

– Jag tror inte att det är någon stor hemlighet. Jag tror att man måste sätta ner foten som IFK har gjort och säga att vi ska utbilda och satsa på våra egna spelare. Det är väl hemligheten, att man står upp för det även när det blåser och det är tuffa matcher.

Är det fingertoppskänsla också? Det känns som att det funkar varje gång ni slänger ut unga spelare i hetluften.

– Ja, det är klart. Samtidigt följer vi spelarna väldigt noga och vet var de står, både fotbollsmässigt och mentalt. Jag har aldrig känt någon oro när vi har slängt in en ny spelare i allsvenskan. Tvärtom. Det är bara kul att se att de går in och kör som att det vore vilken juniormatch som helst.

Det lite mer negativa nu då. Är Pär Ericsson verkligen tillräckligt bra?

– Det är alltid så när man skaffar nyförvärv. Man vet aldrig. Det kan gå jättebra och det kan gå jättedåligt. Samtidigt tror jag att vi har varit ganska noggranna och följt de här spelarna innan och har ganska bra koll på dem.

– Så även om det inte går så bra nu så kommer det gå bra framöver. Det har ju Kalle Svensson bevisat nu, som inte spelade så mycket förra året. Nu har han varit med och spelat i stort sett alla matcher på slutet.

– De spelarna vi tar till oss måste få lite tid på sig i den sociala miljön och allt som är runtomkring fotbollen. Plus att de ska komma in i laget och spelsystemet och så vidare. Ofta blir det väldigt bra i slutändan.

Varje gång?

– Inte varje gång. Men det är en del av fotbollen också. Att vissa spelare passar inte in i vissa miljöer och det är väldigt svårt att förutsäga det. Märker vi att vi har en spelare hos oss som inte trivs och inte presterar så är det ju bara bra, både för oss och spelaren, om den spelaren byter miljö och lyckas någon annanstans.

– Det finns inte mycket som värmer så mycket som när man tagit ett tufft beslut att en spelare inte ska vara kvar och senare ser man att den spelaren lyckas någon annanstans. Det är en del av elitfotbollen idag.

Hur tänkte ni med Pär Ericsson?

– Pär har vi haft jättebra koll på under en längre tid. Han kommer att bli en stor spelare i IFK, det är vi helt övertygade om. Vi måste bara ge honom lite tid, men han har gjort det jättebra på försäsongen så jag är övertygad om att han kommer att göra en bra säsong hos oss.

Susanna Andrén
Andreas Lindman
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista