Kalmar FF

Nanne Bergstrand mot nya mål

Målen är fortfarande målet för Kalmars tränare Nanne Bergstrand. Men inte på bekostnad av försvarsspelet.
– Vi måste vara lite mer måna om vårat försvarsspel, säger Bergstrand till Radiosporten.

Du pratar ju mycket om att göra mål, att det är en ambition ni har. Känns det som att ni kommer att fortsätta göra det i år?

– Ja, det har sett ut så i träningsmatcherna, att vi fortsätter att göra mycket mål. Då är det viktigt att se historiken i Kalmar FF. När vi kom upp i allsvenskan var det viktigt att bygga ett lag som kunde vara kvar en längre period.

– Vi släppte bara in 18 mål och gjorde 27 första året. Det har varit en medveten process att skapa mer mål, och förra året gjorde vi flest mål tillsammans med IFK Göteborg. Året innan det gjorde vi flest mål själva på 70.

– Det är det som driver mig som tränare, att hitta spelare som passar in så att man kan skapa fler sätt att göra mål på. Och att göra mål på så många olika sätt som möjligt så att man blir svårläst för motståndaren.

– Samtidigt måste du få en balans så att du inte släpper in för många mål och där ligger vi vid gränsen idag.

Du har sagt att man inte alltid behöver ha samma spelsystem men samma spelidé. Hur menar du då?

– Det är inte många lag i Sverige som kan köpa spelare som passar in exakt till ett visst spelsystem när man tappar spelare. Därför måste vi lära oss att vara flexibla och använda flera olika spelsystem. Men själva spelidén kan vara densamma.

– Att du till exempel har vissa ytor du vill komma åt i anfallsspelet eller att du vill skapa målchanser på flera olika sätt. Det kan du göra i flera olika spelsystem, men det krävs att spelarna släpper tanken på att vi bara kan spela på ett sätt.

– Tyvärr var det lite så i Sverige tidigare. Men det tycker jag att vi har lyckats bryta i Kalmar. Vi har använt väldigt många olika spelsystem, men spelidén är fortfarande densamma.

Det låter lite flummigt.

– Ja, det gör det. Men när man börjar rita på ett papper och börjar förklara så är det lite mer konkret. Så är det alltid. Bilden är bättre än ord.

Vad skulle du rita upp på pappret?

– Vi kan titta på utvecklingen i fotbollen idag, den utveckling som är tydligast i Champions League. Där är det tre till fyra spelare inblandade, ett par passningar och så har man tagit sig från det ena straffområdet till det andra.

– Men också då man har situationer där man möter ett lag som backar hem, då man måste klara av att göra korta och snabba instick, väggspel och liknande. I svensk fotboll är det mycket inlägg som lever kvar.

– Fasta situationer är ett annat sätt att göra mål på, som många lag använder. Då är det viktigt att få med spelartyper som är så flexibla som möjligt så att man kan använda alla de här sätten att göra mål på.

– Det är den stora utmaningen tycker jag. Sen jag slutade jaga framgång har jag fått mycket framgång, så det är ett annat sätt att göra det på.

Hur ska ni förbättra försvarsspelet?

– Det året vi tog guld släppte vi in mer än ett mål i snitt per match och vi gjorde 70, det var så vi klarade oss. Kan vi sänka antalet insläppta mål lite grann utan att tappa för mycket i anfallsspelet kommer vi ta ytterligare fler poäng.

– Där är lite av nyckeln för oss, den här balansen. Då kan vi inte ge bort utvecklingen i anfallsspelet. Men vi måste vara lite mer måna om vårat eget försvarsspel.

Hur då?

– Se till så att fler spelare är på rätt sida om bollen. Att du får avslut på dina anfall så att du inte får kontringar på dig själv. När du kommer till avslut har du ofta många spelare på rätt sida om bollen och då bygger det på att du har ett bra anfallsspel.

Susanna Andrén
Andreas Lindman

fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista