AIK

Stahre: "Vi har en vinnarmentalitet"

AIK har press på sig inför årets säsong. Men tränare Mikael Stahre tror inte att det blir svårare att ta guld än i fjol.

Ni har stor press på er nu, det måste vara en vana för AIK?

– Jag har sagt det många gånger, vi är vana vid det läget.

– Det är så många som håller på AIK. Vi har ett naturligt tryck hela tiden. Det underlättade för oss i slutspurten förra året, det är normalt för oss att spela inför mycket folk och i ett pressat läge.

AIK lyckades vända många matcher ur underläge förra året. Hur har du lyckats med det som tränare?

– Vi pratar mycket om köramentalitet. Det är inget man kan trycka på knappen och fixa eller få en enskild match.

– Varje gång vi går in på en träningsplan har vi vinnarmentalitet. Det behöver inte ens vara en monsterpass, kan vara 60-70 minuter bara. Sen efteråt kan bara avslappnad och så.

– Den mentaliteten har präglat våra matcher. Vi har alltis sagt, okej, nu gör vi försök att vinna. Vi visar det med kroppsspråket att vi vill vinna, då köper man större utrymma hos publiken också.

– Man kan pressa på istället för att gå bakåt, man kan springa och hämta bollen vid inkast, sådana signaler är viktiga för fansen, att vi visar att vi gör vårat bästa.

Säg att AIK hamnar i ett rejält hål, ett stort bakslag, har ni spelare som kan tackla sådant?

– Man kan inte planera för motgånar. Vi har en god verksamhet som vi tror på, den kommer vi bedriva under året. Varje situaiton är unik. 

– Man ska inte bli för trendkänslig, utan köra på. Jag tror inte att det blir svårare för oss att vinna SM-guld för att vi vann i fjol. Varje säsong är unik, varje match är unik, hemma som borta.

– Det visade vi förra året, någon gång hade vi två förlustmatcher i rad, då hade vi inte varit tillräckligt bra i de enskilda matcherna, det var ingen trend utan isolerade händeler.

– Jag tror många spelare och tränare pratar på det sättet, men det är inte många som lever efter det.

Richard Henriksson
Lovisa Giertta

Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista