1 av 3
2 av 3
3 av 3
fotboll - womens champions league

Smolk i UIK:s glädjebägare

Umeå IK är klart för semifinal i Women's champions league, men nu råder stor osäkerhet om var Umeå ska spela sin hemmamatch.

Den sportsliga glädjen är självklart stor efter Umeås bragdartade upphämtning till 2-2 i kvartsfinalreturen i Montpellier på onsdagskvällen.

Men i glädjen finns två saker som svider. Dels att fortfarande inga pengar delas ut i belöning från Uefa, och dels att det finns stora frågetecken kring var hemmamatchen i semifinalen ska spelas.

Belöning från Uefa utfaller bara till de klubbar som går till final. Där får förloraren ca 2,3 miljoner kronor, medan vinnaren belönas med ca 3,3 miljoner.

I herrarnas motsvarande turnering betalas stora pengar ut till klubbarna i en betydligt tidigare fas.

Mer akut är att Gammliavallen just nu renoveras, vilket kraftigt reducerar den mängd publik som kan få plats i semifinalreturen den 17 april.

– Den ena läktaren är nedriven. Den har flyttats till en friidrottsarena i närheten, och nu måste vi bygga en ny. I väntan på det har vi en halverad publikkapacitet, säger Umeå IK:s klubbdirektör Britta Åkerlund till Radiosporten.

Finns det i ditt medvetande att semifinalreturen kanske placeras i en helt annan ort?

– Det är klart att det finns i mitt medvetande, men i första hand jobbar vi för att hitta en bra lösning här i Umeå, säger Åkerlund.

Så var kvartsfinalen:


Bengt Skött

bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista