Allsvenskan

Topplag besvikelser i allsvenskan

IFK Göteborg, Kalmar och AIK är tre klara minus i allsvenskan efter åtta omgångar, tycker Radiosportens expert Ralf Edström.

Helsingborg har 22 poäng och leder med fem poäng före Malmö FF efter åtta omgångar.

– De har gjort det väldigt bra såhär långt. De saknar Marcus Lantz, den store ledaren på mittfältet, det märks mot Mjällby.

– De är svåra att göra mål på och Mjällby skapade inte mycket trots en man mer. Det är imponerande gjort av Helsingborg. Mjällby är också bra med sina 14 poäng.

Målglada Malmö FF är trea och har gjort 16 mål och 8 insläppta, blir det helskånskt där uppe denna säsong?

– Malmö har jag tippat högt uppe, men de startade bra förra året också och sen rasade de igenom. Men det ser bra ut. Daniel Larsson var bra (mot Djurgården) och det är viktigt för dem att hans målskytte lossnar.

– Örebro gör det bra med sina 15 poäng, de har spelat bättre borta än hemma än så länge.

Några andra lag som sticker ut?

– Halmstad och Gais. halmstad har överraskat, men det är långt kvar av säsongen.

– Sen finns det tre klara minus. IFK Göteborg, AIK och Kalmar. De har klart underpresterat, ingen tvekan om det.

Vad betyder det att AIK:s tränare Mikale Stahre lämnar klubben för grekisk proffsfotboll?

– Man får gratulerar Stahre. Men jag vet inte om lösningen är att lyfta fram sportchefen (Björn Wesström). Det snackas mycket om att Ivan Obolo lämnade klubben, men tittar man på förlusten av en spelare som Jos Hooiveld så saknas han och Daniel Örlund mycket.

– Det går inte att trolla med ett spelarmaterial. Det som är obehagligt är att detta AIK ska kvala in i champions league och de kvalitéerna finns ju inte.

Mats Dahlberg
Lovisa Giertta

Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista