fotboll

Först rekordsnabb målskytt - sedan utvisad

6,4 sekunder tog det för Kalmars Daniel Mendes att ta ledningen mot Helsingborg. 26 minuter senare blev han utvisad.

Strax efter att domaren blåst igång matchen på Fredrikskans gjorde hemmalaget 1-0.

Helsingborgs mittback Markus Holgersson skulle rensa bort bollen men sköt den rakt i ryggen på Kalmaranfallaren Daniel Mendes. Bollen flög i en båge över målvakten Pär Hansson och in i mål.

– Vi skulle pumpa i n bollar bakom dem och vara jäkligt aggressiva. Vi började spela 4-4-2 och sa att vi skulle göra det i tio minuter för Hif har tidigare fått vara det aggressiva laget. Så får vi den starten och efter det tycker jag att vi lyckas precis med det vi vill, säger Kalmars lagkapten Henrik Rydström.

Målet som gjordes 6,4 sekunder in på matchen är det snabbaste som någonsin har gjorts i allsvenskan. För en vecka sedan gjorde Häckens Jonas Henriksson mål mot Halmstad efter 8 sekunder.

Daniel Mendes skulle snart stå i händelsernas centrum igen. I den 26:e minuten glidtacklade han Ardian Gashi och tog något som liknade stryptag på Helsingborgspelaren. Mendes fick rött kort direkt och Kalmar fick avsluta matchen med en man mindre.

– Så som vi uppfattade det på planen är det sjukt. Deras kille ligger och sliter Mendes i ansiktet och Mendes blir förbannad och är uppe och reagerar. Och Mendes blir utvisad som har blivit provocerad och så kommer Erik Edman från 50 meter och knuffar omkull Mendes, säger Rydström.

– Edman har haft en saxspark innan och inte fått en varning, så nivån är skrämmande. Det blir väldigt jobbigt och det är redan efter 27 minuter så då kan vi inte spela det spelet vi hade sagt att vi skulle spela.

Trots det stod Kalmar upp och vann matchen med 1-0.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Andreas Ibohm
fotboll@sr.se