Allsvenskan

Allsvenskan kan få måldomare

Systemet med måldomare har testats med framgång i Europa League under säsongen. Därför är det nu fritt fram för FIFAs alla medlemsländer att använda sig av måldomare.

Måldomare i allsvenskan kan vara verklighet till nästa säsong.

Försöksverksamheten med domare vid straffområdena förlängdes av fotbollens regelkommitté på tisdagen och får nu införas i alla länder som vill.

Systemet med extra domare som bevakar varsitt straffområde har testats i Europa League och får nu börja användas i alla tävlingar. Internationella fotbollsförbundets generalsekreterare Jerome Valcke tillkännagav på tisdagen att testet nu fortsätter i minst två år framåt.

– Vi kommer att skicka ut till våra 208 medlemsländer att de kan testa det här i sina tävlingar, sade Valcke.

Det betyder att Svenska fotbollförbundet kan införa systemet i allsvenskan. Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell var härom dagen positiv till att testa extra domare vid straffområdet.

– Men det skulle bara vara på toppnivån. Då får vi frångå principen att det ska se lika ut på alla nivåer, sade han i måndags.

Däremot trodde Lagrell inte på målkameror som leder till spelavbrott.

– Det kommer inte att ske under min livstid.

En annan regeltolkning som införs redan till fotbolls-VM är att det inte längre är tillåtet att "finta" vid straffar. Vissa straffskyttar brukar utföra en slags skottfint och fördröja tillslaget för att överlista målvakten, det kommer i fortsättningen att rendera gult kort.

På fotbollssajten:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se