Soccer låter för sött

I USA gillar många inte fotboll. Eller i USA gillar inte många fotboll .Jag tror det beror på att den spelas med fötterna. Football som dom gillar spelas ju mest med händer. Man passar och kastar och knuffas organiserat. Och bollen sparkas bara i fåtaliga fasta situationer. Matcherna tar längre tid och bjuder på många pauser så man kan äta. Och föra egen statistik. Amerikaner gillar stats.

 Soccer som man kallar fotboll är i USA en slags sport för folk som går i skolan eller är små. Gärna tjejer. Föräldrarna bildar tunnel efter varje match för spelarna att springa igenom. Det går ju bättre om spelarna är små. . Föräldrarna äter under matchen och skriker att deras barn borde tacklas mera. Alltså tackla inte bli tacklade.

 Efter VM1994 trodde dom att soccer skulle bli populärt men det blev det inte. Nu vill dom ha VM igen 2018 eller 2022. Då jävlar. Bill Clinton biter sig i underläppen som han blivit lärd.

Männen i det amerikanska VM laget spelar mest i England. Och Sverige och Norge. Och skadedrabbade Oguchi Onyewu spelade knappt alls i Milan. Dom få som skriver om fotboll i USA skriver om skadeeländet. Den enda journalist i hela Kalifornien som skriver om soccer på elitnivå på engelska heter Grahame L Jones. Jag minns att jag träffade honom 1993 och att han då var ganska medelålders och beskrev sig själv som ett alibi.

Det som är bra med USA är att när även bara en liten promille av befolkningen bryr sig så är dom ganska många. Därför ska 25000 människor minst se matchen mot Tjeckien i East Hartford veckan före dom åker till VM. Och 40 000 matchen mot Turkiet i Philadelphia . Och sen är det säkert minst lika många TV tittare.

Ska Alejandro Bedoya ta en plats i truppen ? Se där en fråga som den största delen av den amerikanska befolkningen aldrig skulle komma på idén att fråga sig. Eller ens kunna.

Det är så tråkigt det blir inga mål säger folk som har sina rötter i andra sorts sportmyllor och gillar baseball . I basket blir det fler mål. Och i hockey. Jag vet vad Laban skulle ha sagt.

 Men Major League Soccer är ju ändå rätt stort trots att både Pele och NY Cosmos lagt av.. I statistiken kring matchen kan man läsa HUR målvakten räddade- boxade han ut bollen eller tog han den i famnen?.

Statistiken är otrolig – man får en telefonkatalog efter varje match sa Bob Houghton när han tränade Colorados MLS lag. Själv satt jag i pressrummet med en tjock pappersbunt från första halvlek och återupplevde den . Frispark för frispark. Niva-nivå. Redan då.

Senaste EM följde jag i USA på ENPS och ENPS 2. Engelsmän kommenterade. Jag och min man tittade. Och säkert några collegespelare och små tjejer. Men på vårt hotellrum var det bara vi. Städerskan knackade på dörren hela tiden. Vad gör dom inne på rummet när solen skiner ? Weird…..

Före engelsmännen och ENPS kunde man bara följa VM eller EM på spansktalande TV Kanaler. Dom som tittade gillade fotboll men höll inte på USA.

Jag frågade en bekant som är från Nya Zeeland om han skulle följa All Whites i VM? Hallå är det nåt fel på min telefon ? svarade han. Om det ändå vore rugby. Soccer spelare blir dom som inte är bra nog på rugby. Jag tog det som ett nej. Nya Zeeland är som USA.

Ändå är ju USA ganska bra på Soccer. Men allmänheten förstår inte. När får vi äta våra snacks? Vadå hands ? Kanske tycker allmänheten ungefär lika bra om soccer som många tycks tycka om damfotboll i Sverige. Roligt att den finns, kul om det går bra. Blir det VM final då ska jag minsann titta. Hanna Ljungberg är bra. Jag gillar Alexi Lalas. Jaha har han slutat? Men Mia Hamm då?

 Jag gillar inte själva ordet soccer för det låter för sött.. Herregud det heter Football. Fotboll. Det spelas med fötterna. Över hela världen.

Annika Greder Duncan