fotboll

Helsingborg vann enkelt på Söderstadion i cupen

Allsvenskans serieledare levde upp till sitt rykte. Helsingborg slog Hammarby TFF med 3-1 i Svenska cupen. Ytterligare fem allsvenska lag tog sig vidare, bland annat slog Kalmar FF Trollhättan med 3-0.

Helsingborg tog en paus från sin serieledning i allsvenskan och besökte Söderstadion för att möta Hammarby TFF i den tredje omgången av Svenska cupen.

Där hade man inga problem att vinna mot Hammarbys talanglag. I den 27:e minuten gjorde René Makondele 1-0 efter förarbete av Rasmus Jönsson.

I början av andra halvlek fick Jönsson själv sätta bollen i mål, innan Makondele minuten senare gjorde sitt andra mål för kvällen.

Hammarby TFF skulle dock få reducera, i den 77:e minute gjorde Christer Gustafsson 1-3.

Kalmar FF:s sex första minuter på Edsborgs IP mot superettans jumbolag Trollhättan skvallrade om att det skulle bli en storseger.

Men laget kom av sig på den svårspelade planen samtidigt som Tobias Wennergren i hemmamålet storspelade och den första halvleken blev mållös.

– I första halvlek är vi spelmässigt minst lika bra som Kalmar. Efter att de får sitt mål tar de över en period och sedan tar tempot ut sin rätt, säger Tobias Wennergren till Radiosporten.

Trollhättan skapade stundtals ett visst tryck utan att kunna hota på allvar.

I den andra halvleken fick Kalmar upp farten igen och tog sig vidare genom en säker 3-0-seger. Allsvenskarnas större tyngd och bättre bolltempo blev matchavgörande.

– Kontrollerat, förutom sista kvarten i första, då tycker jag Trollhättan är bra. Utöver det hotar de inte oss överhuvudtaget. När vi väl fått 1-0 känns det som att vi kan spela av matchen, säger Kalmars lagkapten Henrik Rydström till Radiosporten.

Ted Fontér gav Brommapojkarna ledningen mot Falkenberg redan i den 12.e minuten. Gästerna dominerade sedan matchbilden, men Falkenberg fredade målet fam till pausvilan.

Pablo Piñones-Arce utökade dock gästernas ledning på frispark i inledningen av den andra och man vann till sist med 3-0.

Efter en mållös första halvlek körde Häcken fullständigt över division 1-laget Östersund i den andra. Kayeke de Moreno gjorde två av målen.

Det andra göteborgslaget som spelade cupfotboll denna kväll, IFK, Hade en tvåmålsledning med sig in till pausvilan i mötet mot Väsby från superettan.

Jakob Johansson och Stefan Selakovic stod för målen. Den andra halvleken blev mållös och IFK Göteborg är vidare.

Superettanlaget Degefors stod emot Elfsborg i en dryg halvlek. I den 53:e minuten gav Daniel Mobaeck gästerna ledningen och i den 79:e minuten fastställde den allsvenske skytteligaledaren Denni Avdic slutresultatet.

Johnnie Lager
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se