Kaxiga Kiwis och förbundblundern som ställer till det

 På måndag är det dags för träningsmatch mot Australien.

- Jag skulle inte bli förvånad om det blir ett par skador och jag tror inte att någon håller tillbaka, säger anfallaren Rory Fallon till tidningen New Zealand Herald.

Rory Fallon (Plymoth Argyle i den engelska tredjedivisionen) skräder inte orden inför prestigemötet mot the Socceroos.

Dessutom har Fallon tillsammans med lagkaptenen Ryan Nelsen inlett en kampanj i media, som sig bör, om att Nya Zeeland absolut inte kommer bli något stryklag på VM.

- Vi åker till Sydafrika för att vinna matcher. Vi åker inte dit för själva upplevelsen och det är så vi behöver tänka, säger Nelsen till NZ Herald.

Man anar ändå en viss ödmjukhet. Och visst kommer en sådan som tidigare nämnde Rory Fallon slås av stundens allvar när han (som den tredje divisionsspelare han är) vandrar in på arenan i Rustenburg den 15 juni. Annat vore konstigt.

Ett faktiskt problem har laget dessutom. Den ordinarie förstemålvakten Glen Moss (Melbourne Victory, A-league) är avstängd de två första VM-matcherna, mot Slovakien och Italien. Det efter ett utbrott i den oceaniska kvalmatchen mot Fiji där han svor och skällde på domaren tills han blev utvisad. Utbrottet resulterade sen i totalt fyra matchers avstängning.

Surt sa räven om tajmingen, för det händer ju som bekant inte varje dag att Nya Zeeland tar sig till VM. Och än surare eftersom det nyzeeländska förbundet missade deadline för överklagan av beslutet och därmed inte kämpade in i det sista för att mildra straffet.

Lagkapten Ryan Nelsen har muttrat lite i tidningarna om det där. Han är inte nöjd med sitt förbunds agerande.

Lite annat kul:

  • Det finns flest golfbanor per capita i Nya Zeeland än någon annanstans i världen, med 400 banor per 10 000 invånare.
  • Wellington är den sydligaste huvudstaden på vårt jordklot.
  • Nya Zeeland ligger elva timmar före svensk sommartid.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se