Champions League-finalen: Head-to-head

Jag gör kvällens Champions League-final tillsammans med Christian Olsson, från 20.45 i Sportextra. Sitter som bäst och förbereder och tänkte dela med mig av matchen.

Målvakt:
Målfarlige (!) Hans-Jörg Butt har gjort en bra säsong i Bayern. Särskilt i Champions League där han var strålande i bortamatcherna mot Fiorentina och Manchester United.

Han har också belönats med en plats i Tysklands VM-trupp. 35-årige Butt har bara gjort 3 landskamper i karriären men har gott om rutin ändå. Han var med och förlorade CL-finalen med Leverkusen 2002. 

Stabil målvakt, ja. Men är han en matchvinnare? Nej.

Matchvinnare är däremot Inters Julio Cesar. Champions League bäste målvakt den här säsongen (möjligen kan Hugo Lloris konkurrera).

Av alla fenomenala försvarsinsatser Inter stod för i mötena mot Barca var Julio Cesar den stora matchvinnaren, med flera otroliga räddningar när Barcelona väl kom till avslut.

Väldigt säker i luftrummet, bra reflexer och gör aldrig några större misstag. Där har ni en matchvinnare. 

Bayern: 7
Inter: 10

Backlinje:
Philipp Lahm håller förstås högsta klass. Jag tycker att han har utvecklat sin defensiv de senaste åren.

Mittbackarna Dimechelis och van Buyten är stora och stabbiga, spelar väldigt kraftfullt. Bra när de får tampas centralt men desto sämre om de tvingas ut på kanterna och hamnar brett isär. Minns första halvlek av kvartsfinalen på Old Trafford.

Holger Badstuber på vänsterbacken - där har Bayern en akilleshäl. Lite för het in i dueller, satsar alltid kopiöst vilket också gör att han går bort sig några gånger varje match.

Jag tror att Mourinho likt Alex Ferguson kommer att försöka överbelasta spelet mot den kanten.

Inters backlinje var förstås fenomenal både mot Chelsea och Barcelona. Men det var matcher som passade mittbackarna Lucio och Samuel bra, när de får brottas med vad som blev ganska stillastående Droga och Ibrahimovic.

Maicon är världens bästa högerback. Det visade han inte minst i brasse-duellen mot Dani Alves i semifinalen.

Bayern: 7
Inter: 8

Mittfält:
Tyskarnas starkaste lagdel. Med van Bommel (som vunnit CL förut, med Barcelona 2006) och Schweinsteiger centralt vinner man allt som oftast den tunga kampen på mitten.

Arjen Robben på ena kanten. Framspelare, kreatör och målskytt i ett. I toppform och förstås väldigt sugen på att avgöra på sin gamla hemmaarena från tiden i Real samt mot sina gamla tränare från tiden i Chelsea.

Men Franck Ribery saknas förstås. Annars hade betyget varit en tia. Altintop var förvisso väldigt bra i returen mot Lyon men det är klart att en av världens bästa spelare inte går att ersätta rakt av.

Ribery hade behövts mot Inter.

Inters mittfält är för det första svårdefinierat. Är det de tre centrala spelarna man ska bedöma? Eller får Eto'o och Pandev räknas som yttrar?

Hur som helst är minnesbilderna från kvarten och semin glasklara. Inter ser till att ha många spelare på rätt sida av bollen, helst på egen planhalva och överallt i defensiven finns det understöd.

Aldrig ska en medspelare lämnas ensam mot utmanande motståndare.

Det grovjobbet ligger främst på Cambiasso och Stankovic (som lär ersätta avstängde Motta).

Offensiva spetsen Wesley Sneijder är tillsammans med målvakten Julio Cesar Inters nyckelspelare. Han har varit enastående under våren och är han lika bra i finalen och leder laget till seger är han solklar vinnare av turneringens MVP-award.

Det är Sneijder som ska sätta de snabba passningarna i det kontringsspel som är Mourinhos signum, det som krossade Barcelona på San Siro.

Bayern: 9
Inter: 9

Anfall:
Grovjobbaren Ivica Olic gjorde alla tre mål borta mot Lyon i semifinalen och är en spelare som Inter måste försöka hålla i schack.

Olic bör ha ett övertag på Samuel och Lucio om han får ytor att löpa i. Räkna med att Inters backlinje kommer att ligga långt ner i banan. Hur löser Olic det?

Thomas Müller lär som vanligt få spela. Gör nästan alltid mål i Bundesliga och har tagits ut i Löws VM-trupp.

Men i Champions League har Müller haft det tungt. Är han redo för en så här stor match, när det krävs att alla presterar i världsklass? Jag tvivlar på det. 

Bayern: 8
Inter: 9

Tränare:
Det kan inte bli annat än högsta betyg till båda lagens coacher. van Gaal är den erfarne, häftigt att han hade Mourinho som understudy i Barcelona, som med sitt naturliga lugn varit perfekt i en den krutdurk som är Bayern München.

Under säsongen har han efter en tung start i både ligan och Champions League sakta men säkert byggt upp en lagmaskin där det inte funnits plats för störande element (läs Luca Toni) bland de som underkastar sig hårdast möjliga arbete (läs Ribery, Olic).

Bayern har varit illa ute i såväl gruppspel som åttondels- och kvartsfinal men tagit sig vidare med knapp marginal efter mål i slutet. Det är ingen tillfällighet.

Och så José Mourinho. Vad har inte blivit sagt eller skrivet om honom? Vad kan man lägga till?

Ingenting. Bara att han är världens bäste coach. Totalt dedikerad sin uppgift och alltid förberedd på vad motståndaren ska göra. På alla tänkbara scenarier i en match.

De egenskaperna behövs extra mycket i en final.

Bayern: 10
Inter: 10

Totalt: Bayern-Inter 41-46

(22 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se