Toppen mot botten i nykomlingarnas första möte

Båda kom från superettan och tippades långt ner i serien. Men nu besöker tabellfemman Mjällby Åtvidaberg som är näst sist.

Nuläget: Åtvidaberg är näst sist i tabellen, samma poäng som AIK på kvalplatsen, men med sämre målskillnad efter 1-4-förlusten på Råsunda i förra omgången.

Nykomlingen Mjällby har gjort en kanonsäsong och ligger på femte plats, har 21 poäng, alltså bara två efter Elfsborg på fjärde.

Efter HIF har Maif släppt in minst mål av alla allsvenska lag, nämligen tio stycken.

Åtvidabergs Christoffer Karlsson är avstängd.

Inbördes möten: Det är andra gången ÅFF tar emot Mjällby på hemmaplan i allsvenskan. Enda tidigare mötet spelades på Kopparvallen den 10 augusti 1980, då vann Åtvid med 2-1.

ÅFF vann också bortamatch 1980, då med 1-0 och Maif kom sist i allsvenskan och åkte ner. ÅFF slutade elva.

  • Inom ramen för superettan har Åtvid spelat sju hemmamatcher mot Mjällby på 2000-talet. Dessa har gett tre segrar för ÅFF, två kryss och två segrar för Maif.
  • Senaste ligamötet lagen emellan spelades på Kopparvallen den 24 oktober 2009. ÅFF vann superettanmatchen med 2-0 efter mål gjorda av Kristian Bergström (11') och Oscar Möller (90'). ÅFF och Maif tog båda steget upp i Allsvenskan förra säsongen.

ÅFF är obesegrat i sina tre senaste hemmamatcher. Mellan september 1971 och september 1973 förblev laget obesegrat i 25 hemmamatcher på raken, den sjunde längsta sviten i allsvenskan.

Åtvid gjorde inte ett enda mål i årets sex första omgångar. Bara ett lag som gjort ett eller inga mål på den tiden har klarat sig kvar i allsvenskan, nämligen Halmstad 2006.

  • Kristian Bergström behöver göra ett mål till för att nå milstolpen 25 gjorda mål i Allsvenskan.
  • Sedan den mållösa starten har ÅFF nätat i sju matcher i rad. Endast MFF har en längre löpande svit matcher med minst ett gjort mål.
  • Etuwe Eboagwu återvänder från avstängning. Med nigerianen i startelvan har ÅFF vunnit tre matcher, kryssat en och förlorat en. Eboagwu har nätat tre gånger i högsta ligan i år.
  • Jesper Arvidsson och Henrik Gustavsson har hittills inte missat någon spelminut i årets allsvenska.

Mjällbys 21 poäng efter 13 matcher är den tredje bästa starten en allsvensk nykomling gjort på 2000-talet.

Laget har för första gången i klubbhistorien tagit fler än fyra segrar under en allsvensk säsong. 1980 och 1983 blev de tre segrar på 26 respektive 22 matcher. 1985 blev de fyra vinster på 22 omgångar. I år har Blekingeklubben vunnit sex gånger.

  • Mattias Asper har hållit nollan i sju av 13 allsvenska matcher 2010.
  • Mattias Asper och Jesper Westerberg har spelat 90 minuter i Maif:s alla 13 matcher i Allsvenskan 2010.
  • Efter HIF har Maif släppt in minst mål av alla allsvenska lag, nämligen tio stycken.

Källa: Infostrada.