En dansk Brolin ?

Det är alla förbundskapteners våta dröm att det ett VM-år ska dyka upp ett nytt och oskrivet kort som kan få ett dundergenombrott i landslaget. Här hemma minns vi ju förstås Tomas Brolin 1990 som gick från en okänd tillvaro i allsvenskan till att göra mål på självaste Brasilien vid VM i Italien. Brolin var då 20 år och var den ende som kunde åka hem från Italien-VM med ökat självförtroende.

Den danske förbundskapten Morten Olsen kan ha hittat sin Brolin. Han heter Christian Eriksen, är 18 år  och har varit en fotbollstalang sen han lärde sig gå hemma i Middelfart på Fyn. Redan som 16 åring blev han värvad från OB till Ajax där han debuterade i A-laget i vintras. Sen gick det undan och Christian spelade sin första landskamp i mars och är alltså nu i Sydafrika - snacka om kometkarriär.

Han beskrivs som en typisk "nummer 10 ", alltså en offensiv mittfältare och Ajaxtränaren Martin Jool jämför honom med storheter som Wesley Sneijder och Rafael van der Vaart .

I Sydafrika är Christian Eriksen den yngste VM spelaren av alla 734 spelare som är på plats. Näst yngst är Kameruns Vincent Aboukar som är 13 dagar äldre än Eriksen.

Andreas Matz

andreas.matz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".