fotbolls-VM

Dr. Alban om Maradona: "En luffare"

Artisten Dr. Alban, som växte upp i Nigeria, är nervös inför VM-inledningen mot Argentina som han tycker har världens bästa anfall. Men han har inte mycket till övers för deras förbundskapten.

 

Artisten Dr. Alban växte upp i Nigeria men flyttade till Sverige som 22-åring 1979. Hans fotbollsintresse är stort och hjärtat klappar förstås för Nigeria i VM. I första matchen ställs de mot Argentina.

– Det är nervöst. Argentina har ett mycket bra lag, säger Dr. Alban till Radiosporten.

Dr. Alban är däremot inte lika imponerad av Argentinas förbundskapten, en viss Diego Maradona.

– Han är en stor spelare, men ingen coach. De argentinska spelarna kommer att spela bra för att de spelar i bra ligor i Europa. Maradona har ingen input i det där laget, han är bara en luffare.

Han tror mer på Nigerias förbundskapten, Lars Lagerbäcks kvaliteter.

– Sverige fick oavgjort mot Argentina i VM 2002, Lagerbäck vet hur man stoppar Argentina. Spelarna finns, jämfört med när han var i Sverige. Det gäller att sätta spelarna på rätt plats och ha rätt taktik, det har man saknat, säger Dr. Alban som tror att matchen mot Argentina slutar oavgjort.

– Nigeria är kända för att spela bättre mot bättre lag och sämre mot sämre lag. Jag förstår inte varför, det kanske Lagerbäck kan jobba med, säger han.

Han har sett tre träningsmatcher med Nigeria inför VM, senast segern med 3-1 mot Nordkorea.

– De blir bättre och bättre, men Lagerbäck har väl lite till att göra. Jag tror att de kan gå vidare från gruppen, säger han.

Han tycker att Argetina har världens bästa anfall, i alla fall på pappret.

– Men bakåt är de inte så bra, de får se upp. Gör de inte mål de första 45 minuterna så ligger de dåligt till, tror Dr. Alban.

Han tror att Nigeria kommer att inrikta sig på försvarsspel mot Argentina och bara ha en anfallare.

Stämningen i Nigeria är enligt Dr. Alban på topp inför matchen.

– Förväntningarna är höga, det brukar bli riktigt bra fotboll. Det brukar vara jämna matcher, lagen känner varandra bra, säger han.

Susanna Andrén
Robert Tennisberg
Johnnie Lager

radiosporten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".