Det kan gå bra även utan Nelson Mandelas närvaro

I dag, i Johannesburg, går det att tro på den där idén med fotbollen som enande kraft.

Nu är det ju dags - i dag börjar VM och väldigt många människor här har ägnat dagen åt att, på olika sätt, stötta sitt älskade "Bafana-Bafana" och ge landslaget tur och fart på vägen mot VM-premiären mot Mexico.

Jag var uppe strax före de sydafrikanska tupparna i morse och redan då blåstes de första stötarna i vuvuzelorna - plasttrumpeterna som är VMs signaturmelodi; unga, gamla, medelålders, kvinnor, flickor, män, damer, pojkar - alla möjliga olika sydafrikaner fyller lungorna med luft för att blåsa upp drömmarnas ballong och hålla den flygande, stolt....

De som inte blåser i vuvuzelor målar sina kroppar, dansar insvepta i sydafrikanska flaggor och sjunger. Och över allt vilar den intensiva förhoppningen och det är verkligen "vi-tillsammans-idén", som regerar.

Och engagemanget är så kokande att det känns som att det kan gå bra även utan Nelson Mandelas kroppsliga närvaro på premiärarenan.

Symbolernas symbol sörjer i stället sin unga släkting som omkom efter en stor VM-konsert i Soweto i Johannesburg i går kväll.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".