1 av 2
2 av 2
VM-porträtt

Messi väntar på lyckan i landslaget

Tack gode gud att Leo Messi är argentinare och att jag får träna honom. Så säger Argentinas förbundskapten Diego Maradona om världens bäste.

Maradona säger också: "Han kommer att vara bättre än jag var i VM 86". Men vägen till berömmelsen och positionen som kandidat till titeln världens genom tiderna bästa fotbollsspelare har inte varit självklar.

Lionel Andrés Messi föddes 1987 i Rosario i Argentina. Sina första steg på fotbollsplan tog han i den lokala klubben Grandoli. På internet kan man hitta bilder på en femårig Leo Messi som inte låter sina lagkamrater låna bollen.

Som åttaåring fortsatte karriären i Rosarios stora fotbollsklubb Newells Old Boys och fotbollsmässigt gick det bra, men det skulle dyka upp svårigheter.

Den lille Lionel växte inte som han borde. Som nioåring var han 1.20 och så småningom kunde man slå fast att han led av en hormonsjukdom och behövde behandling för att inte sluta växa.

En dyr hormonbehandling, långt dyrare än vad hans familj hade råd med.

Vid det här laget hade storklubbarna i Buenos Aires fått ögonen på den talangfulle från Rosario, men även om Leo Messi imponerade när han provtränade hos River Plate så blev det inget kontrakt. Klubben vågade inte chansa på en än så talangfull spelare som inte var frisk.

Men ryktet om Messis talang hade spridit sig över Atlanten och år 2000 kunde Leo Messi och hans far flyga till Europa för att visa upp sig för FC Barcelona.

Efter femton dagars provträning hade Barcelonas Carlos Rexach sett vad han behövde för att erbjuda både ett kontrakt och att Barcelona skulle stå för hormonbehandlingen. Ett första kontraktsförslag som för övrigt skrevs på en servett från en restaurang.

I Mars 2001 skrevs kontraktet och den 14-årige Leo Messi flyttade till Barcelona och klubbens ungdomsakademi. Tre år senare blev det debut i A-laget. Där har framgångssagan fortsatt.

Samma år fick Messi erbjudandet att spela för det spanska landslaget men tackade nej. Och valde att representera Argentina.

"Mitt avlägsna land, under din himmel skall jag en gång dö", sjunger den argentinske nationalhjälten Carlos Gardel. Säkert finns det bland Leo Messis drömmar att ta plats bland de mytiska machomän som omtalas med vördnad och respekt på Buenos Aires kaféer och barer.

Faktum är att så fotbollstokigt som Argentina anses vara så var det ändå racerföraren Juan Manuel Fangio som blev den främste sportpersonen när Argentinas TV-tittare nyligen röstade fram nationens största genom tiderna.

Men Leo Messi har tiden för sig att bli den allra största. Han fyller 23 år den 24 juni så Sydafrika lär ju knappast bli hans sista VM.

"Leo är bäst i världen". Orden är åter Diego Maradonas, och myten om Maradonas har på ett märkligt sätt spelat roll i Leo Messis fotbollsliv.

Inte mins när han på ett spöklikt sätt upprepat två av Maradonas mest legendariska mål om än i omvänd ordning.

Först slalomdribblingen från mittlinjen genom ett perplext försvar. Messi i cupen mot Getafe, Maradona i VM mot England. Och senare samma säsong även Mano de dios, när Messi kvitterade mot lokalrivalen Español med handen på samma sätt som Maradona i VM 86.

Vid 23 års ålder har Leo Messi vunnit nästan allt som går att vinna. Spanska ligan, Champions league, OS-guld, och för att inte tala om alla individuella priser.

Egentligen återstår bara VM. Men när det gäller landslaget så sjungs inte hyllningssångerna lika samstämmigt som när det handlar om FC Barcelona.

Leo Messi har på senare tid haft svårt att lyckas fullt ut i Argentinas blåvita tröja. Under Argentinas uppladdningsläger i Buenos Aires handlade mycket om varför målfesterna från Champions league och ligan inte upprepades i VM kvalet.

Messis svar:

"Jag vill bli den bäste och önskar att det jag lyckas med i Barcelona, skall jag även lyckas med i landslaget. VM kommer att bli ett utmärkt tillfälle att visa att jag kan det".


Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".