1 av 3
2 av 3
3 av 3
inför argentina - nigeria

Roland Andersson: "Vi kan gå riktigt långt"

De svenska förbundskaptenerna för Nigerias landslag är redo för Maradonas Argentina.
– Med den korta tid vi haft har det varit fullt fokus på vårt eget spel, säger Roland Andersson till Radiosporten.

Nigerias svenska förbundskaptener Lars Lagerbäck och Roland Andersson går in i VM på lördagen, då de möter stjärnlaget Argentina.

– Det blir naturligtvis en väldigt svår match med alla de kvalitetsspelare som Argentina har, men det känns bra. Vi har varit tillsammans sedan 19 maj och tränat så gott vi har kunnat, säger Andersson till Radiosporten.

Hur tänker ni taktiskt kring matchen mot Argentina?
– Man kan inte inrätta sig efter hur motståndarna spelar. Vi får fokusera på vårt eget spel och se till att få de bitarna rätt. Sen kanske lite småjusteringar offensivt och defensivt.

– Men börjar man koncentrera sig alldeles för mycket på motståndarna då glömmer man bort sitt eget spel.

Det är du, Lagerbäck och några andra svenskar på den nigerianska tränarbänken och Maradona och några andra argentinare på den andra. Hur tänker du kring det?
– Jag känner ju inte Maradona mer än att han var en fantastisk fotbollsspelare som har en enorm personlighet. Men det är ju inte han som ska spela.

– Jag vet inte alls hur han jobbar. Men visst, det är en oerhörd personlighet som vill gå sina egna vägar. Nej, jag har största respekt för hur han jobbar.

Hur är det att vara nigeriansk förbundskapten?
– Jag njuter av varje minut. Det måste jag säga. Det är oerhört spännande och lärorikt att få jobba med människor från en annan kultur.

– Det är en oerhört kul grupp som har svarat bra på träningen. Det är alltid oerhört positiv stämning i gruppen.

Många menar att ni har haft alldeles för kort tid inför det här mästerskapet. Vad säger du om det?
– Så är det naturligtvis. Men de premisserna kände vi ju till när vi tog det här uppdraget. Vi har försökt jobba med det vi tror på och få mixen rätt så att vi inte sätter oss för mycket på dem.

Vad är det ni framförallt har velat ändra i deras sätt att spela?
– Vi har jobbat mycket med samarbete mellan lagdelarna och att spelarna ska känna en trygghet på planen med vad de förväntas göra.

– Vi ska försöka få till stånd ett spel som vi tror på där det kanske är ett litet mer kollektivt tänkande än vad det varit tidigare. Alla ska kunna sin uppgift i laget.

Tänk om ni slår Argentina.
– Ja, tänk om. Det hade varit underbart med en bra start. Vi vet ju naturligtvis att det är en oerhört tuff motståndare, men kan vi få ett bra resultat här så kan vi går riktigt långt.


Christian Olsson
christian.olsson@sr.se


Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".