Världens modigaste man heter Diego

I dag är mitt hjärta blåvitt när VM:s två största stjärnor går in i turneringen. Modige Maradona och mästerlige Messi.

***

Det är hemskt att se mina argentinska vänner så här timmarna före match. Buenos Aires är en stad fylld av oroliga själar. Mycket står på spel. 0-0 i halvtid och cirkus Maradona riskerar att bryta ut. Maradonear är ett nytt verb som argentinska medier uppfunnit; det betyder ungefär att man tappar tålamodet och gör en massa ogenomtänkta saker.

Det här laget kan gå hur långt som helst men saknar helt marginaler just på grund av risken för att någon börjar maradonear åt fel håll. Seger mot Nigeria känns som ett måste för att lugna ned detta kaos som råder.

I dag hyllar jag okritiskt Maradona. Vi glömmer hans galna kval och alla märkliga uttalanden. VM är Maradonas scen - endast Pelé rör sig lika bra i den miljön. Just nu timmarna före match är Maradona den store vinnaren.

Jag är full av respekt för hans mod. Han sätter allt på spel i dag. Han skulle mycket väl kunna sitta med Pelé på VIP-läktaren och knapra viagra, men till skillnad från den brasilianske legendaren så har Maradona ett hjärta som fortfarande brinner.

När Pelé får vinka slött på distans till folk som aldrig sett honom spela så står Maradona där mitt i centrum och visar sitt enorma mod inför hela världens ögon. Att dessutom göra det med en galet offensiv uppställning i premiärmatchen måste applåderas.

***

Skönt att inte behöva hålla på Lagerbäck för en gångs skull!!!

***

Senast Argentina mötte Nigeria var i OS-finalen 2008. Då gjorde Ángel di María segermålet. Ängeln på vänsterkanten kan få sitt stora genombrott i detta VM. Lägg till det Messias på topp och världens galnaste Gud vid sidlinjen. Det här blir himmel eller helvete.

***

Maradonacitatet: ”Argentina är en Rolls Royce som körs av Messi”

***

Dagens huvudrubrik: ”Diego och 39.999.999 till”. Sportdagstidningen Olé utropar det självklara – 40 miljoner argentinare står bakom Maradona i dag.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".