1 av 2
2 av 2
nordkorea

"Det är världens mest stängda land"

När det gäller fotbolls-VM är Nordkorea på sitt sätt mest intressant, eftersom vi inte vet någonting om landet.
– Gör de nordkoreanska spelarna någonting fel så har de sparkat sin sista boll, säger Johan Treschow som är en av få svenskar som besökt landet.

Johan Treschow från Stockholms handelskammare har besökt landet, men det är inte lätt att få se hur livet verkligen är.

– Nordkorea är ju världens mest stängda land och det är noga beräknat vad du får se och inte får se. De försöker påverka vad vi får ut av vår visit, säger Treschow till Radiosporten.

Nordkorea kallar sig själva för Demokratiska republiken korea, vilket kan te sig väldigt märkligt för övriga världen.

Landet är i praktiken en personkult. Först dyrkade man den "ständige presidenten" Kim Il Sung, som dog 1994. Nu är det hans son, Kim Jong Il som sedan länge har tagit över styret.

– Det är hans ord som gäller, säger Treschow.

Det är en oerhörd personkult, som är svår att greppa.

– De försöker lyfta upp myterna kring deras ledare. Dels innehar han ett inofficiellt världsrekord i golf där han gått runt på 18 slag, det vill säga hole in one på varje hål.

– Vi var också på en konsert och lyssnade på klassisk musik, som var mycket vacker. Då sa man att det givetvis var Kim Jung Il som var kompositör, säger Treschow.

I Nordkorea bor det uppskattningsvis 20 miljoner människor. Det är ett angivarsamhälle och bor man i Pyongyang och beter sig på ett för regimen opassande sätt då hamnar man i arbetsläger uppe i bergen.

– Det låter inte särskilt trevligt och detta hot ligger även över VM-lagets spelare. De är oerhört försiktiga i sina uttalanden för gör de någonting fel så har de sparkat sin sista boll, säger Treschow.

Det har talats om att Nordkorea inte ska visa några bilder från VM. Vad tror du om det?
– Jag tror inte det blir det. I och med den upptrappning som har skett mellan Nord- och Sydkorea så finns det risk för att de inte får ta del av VM.

Vid sitt besök i Nordkorea blev Johan Treschow överöst med propaganda om den stora fienden i väst.

– Man blev itutad bilden av USA som den stora skurkstaten och att de förtrycker hela den övriga världen. Det är bara Nordkorea som har lyckats stå emot, säger Treschow.

Det är ett sätt att ena befolkningen under kriser som exempelvis livsmedelsbrist. Då är det enkelt att skylla på USA, utan att riskera upplopp från den egna befolkningen.

Christer Jonasson
Martin Sundelius
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".