VM-porträtt

Carlos Tevez - folkets hjälte

När Argentina träningspelade i Buenos Aires inför VM var det inte Maradona eller Leo Messi som fick störst jubel av publiken. Det fick folkets favorit - Carlos Tevez.

När det stod klart att Maradona planerade att starta med Carlos Tevez i ett tremannaanfall mot Nigeria i VM-premiären spreds det genast glädje bland argentinarna.

– Carlos Tevez har alltid folkets stöd. Oavsett hur han beter sig på planen. Sanningen är att han gjort ett minst lika uselt VM-kval som Messi ändå får han mer kärlek från argentinarna än Barcelonaspelaren, berättar journalisten Sonja Bodassi som skrivit en bok om Carlos "Carlitos" Tevez.

Vad beror det på?
– Tevez fattiga bakgrund och att han fortfarande beter sig som en pojke från slummen bidrar till hans popularitet. I Tevez ser man en förebild. Man får hopp om att också nå framgång, fortsätter Bodassi

Carlos Tevez är guldgossen som tagit sig från ett av Buenos Aires farligaste och fattigaste områden till toppen i världsfotbollen. Han är också omtyckt för sin karisma. Han är den som sprider mest glädje till folket på fotbollsplanen.

Han har heller inte glömt sitt ursprung trots många år i Europa. Så fort han får chansen åker han hem till Argentina.

Där hittar man också anledningen till att Leo Messi aldrig blivit lika populär. Han flyttade till Spanien och Barcelona i tidig ålder och har  - till skillnad från Tevez - aldrig spelat i den argentinska ligan.

Claes Aronsson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".