Riverfansen jublar åt sin Higuaín

Oväsendet efter 3-1 målet var så högt att det hördes ända till Montevideo. Det kan bli Argentina-Uruguay i en åttondelsfinal.

Det är sagolikt trevligt att befinna sig i Buenos Aires just nu. Alla ler! "Vinner vi VM är alla problem lösta", sade gyminstruktör-Adrián till mig häromdagen. Usel regering, urkass ekonomi och minnet av ett värdelöst VM-kval kommer inte påverka argentinarnas raka hållning. Nu blir det full njutning tills gruppspelet är avgjort.

Tre observationer:
Riverfansen går med lite extra raka ryggar efter tre mål av El Pipita. Det var länge sedan de hade något att glädjas över. Tillsammans med Mascherano är Gonzalo Higuaín Buenos Airesklubbens stolthet i VM; bägge vann titlar med föreningen innan de försvann till Corinthians respektive Real Madrid.

Det var annars en stor besvikelse för den tredjedel av befolkningen som håller på River att storklubben inte hade en enda spelare i den argentinska truppen, eller i något annat sydamerikanskt lag för den delen. Cosme, ägaren till kvarterskorgen där jag ser gruppmatcherna, bjöd till och med på morgonkaffet av glädje över sitt River.

En dag som denna bortser vi från att slarvige Demichelis också är en gammal profil i det vitröda laget.

För Maradona och kärleken till honom finns inga mellanlägen. Hans jag-kör-utan-hjälm-attityd skördade framgångar i dag. Argentina var helt enkelt för överlägset för att Sydkorea skulle kunna utnyttja deras defensiva brister.

Maradonas bamsekramar med hela avbytarbänken efter varje mål får nationen att le unisont. Såg ni klacken förresten? Nu väntar vi bara på att han ska byta in sig själv också. Argentinarna visar honom till och med lite respekt för sin tränarduglighet. Han får äran för Argentinas fina varianter på fasta situationer; tre mål så här långt är resultatet av dessa.

4-1 var VM:s snyggaste så här långt. Tshabalala får be om ursäkt om det är mina blåvita ögon som spökar, men Messis lobbpass, Kuns yttersida och Higuaíns välplacerade nick gav mig hopp om att detta VM nu vaknat till ordentligt.

Claes Aronsson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".