Känslig färgsättning

Tyskland i svart och vitt, Italien i ljusblått, Argentina i randigt ljusblått och vitt och Holland i lysande orange. Det finns vissa färger som är självklara och klassiska.

Ganska märkligt då att FIFA slängde ut delar av den holländska klacken under matchen mot Danmark - för att de hade orangea klänningar på sig!

Ett holländsk öl-bolag delade i mars ut klänningar som en del i sin marknadsföring och det var just dessa orangea trikåer som de 36 holländska fansen som avvisades från Soccer City Stadium hade på sig. Förbjuden marknadsföring var anledningen enligt FIFA och de holländska tjejerna hotades med sex månaders fängelse.

Grejen var bara att det ingenstans på klänningarna stod nånting om ölbolaget. Ingenting! Det vara bara orangea klänningar! Ingen hade väl tänkt på det som öl-reklam om inte vakterna slängt ut dom och det blivit en nyhet!

Var det månne öl-bolaget som medvetet såg till att få fansen utkastade? Som en fortsättning av marknadsföringen? Annars verkar det lite överspänt agerat av FIFA.

Imorgon Holland - Japan! Jag hoppas förstås på bättre spel från Hollands sida då än vad de visade mot Danmark. I övriga mediarapporteringen har man dock kunna läsa att Holland inte alls var så dåliga i öppningsmatchen som jag tyckte. Det här med att hålla på ett lag tycks grumla omdömet...

Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".