vm-porträtt

Dani Alves - alltid ett steg före

I vilket landslag som helst hade han varit given och självklar från start. Men Dani Alves har ett problem - han heter Maicon.

Enligt många är brasilianarna Dani Alves och Maicon världens bästa högerbackar. I en orättvis värld där profilierade och spelskickliga högerbackar är en bristvara kan en av dessa, Dani Alves i det här fallet, få tillbringa VM i Sydafrika på bänken.

Dani Alves föddes som Daniel Alves da Silva 1983 i Juazeiro i östra Brasilien. Som 19-åring kom han till Spanien och Sevilla, där han snabbt slog igenom med sina stundtals vildsinta offensivräder på högerkanten.

Ganska snart började storklubbarna dra i honom. Både Liverpool och Chelsea försökte värva Dani Alves, men det blev Barcelona som vann dragkampen.

Sommaren 2008 skrev Alves under tårar på för det katalanska storlaget, men sa samtidigt att han alltid kommer att minnas tiden i Sevilla och att han gärna kommer tillbaka.

Sedan dess är han fullständigt självskriven i Barcelona. Betydligt mer självskriven än i Brasiliens landslag, där alltså Maicon står i vägen allt som oftast.

Vilka är då Dani Alves starka sidor?

– Han är väldigt kvick och slår väldigt bra inlägge, en väldigt bra högerback, säger Dennis Melander, som spelar på alla sätt i en annan liga.

Han är visserligen också högerback, men i inte fullt så fotbollssexiga Trelleborgs FF.

I den grå allsvenska vardagen kan Dennis Melander  vara avundsjuk på en sån som Dani Alves.

– Det kan man lugnt säga, både på hans bankonto och på var han spelar.

Offensivt saknar Dani Alves motstycke bland högerbackar. Hans inlägg, hans frisparkar och hans skott håller allra högsta världsklass.

Har han någon svaghet så är det väl hemjobbet.

– Han kvan vara lite överamitiös och het ibland, man han har fler goda kvaliteter än dåliga, säger Melander.

I förberedelserna inför VM i Sydafrika har förbundskapten Dunga alternerat mellan Dani Alves och Maicon på högerbacksplatsen. Överflödets förbannelse på något sätt.

Andreas Matz
andreas.matz@sr.se

Fakta: Dani Alves

Land: Brasilien

Position: Högerback

Klubb: Barcelona

Född:  6 maj 1983

Antal VM: 0

Antal VM-mål: 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".