fotbolls-vm

Fifa ryter till åt den franska regeringen

Nu har Fifa blandat sig i cirkusen kring det Frankrikes landslag. Man varnar den franska regeringen för att blanda sig i lagets  framtid. Även Nigeria får en varning.

Varken Frankrike eller Nigeria nådde några större framgångar i VM. Nu riskerar båda nationerna ytterligare smällar. Båda kan straffas av Fifa på grund av politisk inblandning inom fotbollen.

Frankrikes VM var ett fiasko både resultatmässigt och i sättet som spelare och ledare uppträdde. Anfallaren Nicolas Anelka förolämpade förbundskaptenen Raymond Domenech och skickades hem. Övriga spelare protesterade genom att vägra träna och en förbundsledare hoppade av i ren uppgivenhet över allt kaos.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt sig vilja ha en förklaring till misslyckandet och idrottsministern Roselyne Bachelot har sagt att det är omöjligt för franska fotbollsförbundets (FFF) ordförande Jean-Pierre Escalettes att sitta kvar på sin post. Det gillas inte av Fifa, som ryter till.

– Ingen kan säga till någon att säga upp sig. Personen är vald. Om han känner att han har misslyckats i sitt arbete, då kan han säga upp sig, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke.

För två år sedan stängdes Irak av från all internationell fotboll sedan landet brutit mot regeln om politisk inblandning. Och Frankrike kan inte räkna med någon särbehandling.

– Jag pratade med idrottsdepartementet och sade till dem att vara väldigt försiktiga. Idrottsrörelsen är självständig och det får inte finnas någon politisk inblandning i det som har hänt.

– Vi tänker inte angripa det på något annat sätt bara för att det är ett europeiskt land.

Även Nigeria riskerar bestraffning från Fifa, skriver norska Dagbladet på nätet. Anledningen är att den nationella idrottskommissionen, som leds av idrottsministern Ibrahim Bio, beslutat att avveckla alla valprocesser i det nigerianska fotbollsförbundet.

Bio har varit i kontakt med Fifa-presidenten Sepp Blatter i frågan, men Blatter har meddelat att de normala valrutinerna ska följas i förbundet.

Nigeria kan nu tvingas betala tillbaka de åtta miljoner dollar (drygt 60 miljoner svenska kronor) som de har tjänat på att vara med i VM-gruppspelet.

Radiosporten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista