Talangförväntningar

Jörgen Lennartsson: "Det får ta sin tid"

Jörgen Lennartsson var förbundskapten för det framgångsrika och charmigt spelande U21-landslag vid förra årets EM och menar att de unga som kommer upp i A-landslaget måste ges tid.

Sverige är ett litet land om man ser på folkmängden, men ändå har vi haft stora idrottsframgångar och detta gäller även fotbollen. Det menar Jörgen Lennartssom som nyss sa upp sig som förbundskapten för U21-landslaget som han tränat sedan 2005.

Finns det någon strategi för hur man ska fortsätta att vara en lovande junior till att bli senior?

– Till att börja med ska man säga att 95 procent av det här jobbet att utveckla från talanger till färdiga spelare görs ju i klubbarna. Det är ganska många klubbar som har en bra verksamhet just med det här att ta steget från lovande junior till A-landslaget.

– Vad det gäller landslagsverksamheten är det ganska mycket som görs. För de yngre landslagen har vi något som kallas för 60 läger, elitförberedande verksamhet, åtta läger som helt är inriktade på utbildning och inte på att vinna matcher. För U21 och A-landslaget har vi förbundskaptener haft ett myckett gott samarbete.

Vad finns det som kan förbättras för att få ännu fler bra spelare?

–Internationell erfarenhet är oerhört viktigt, spela tuffa matcher i tufft klimat i tuffa miljöer och hantera det på ett bra sätt. Och även kunna få det i sina klubblag.

–Rent generellt är att i de yngre åldrarna i 13-16 år är det mest kan göra så att vi får fram fler bra spelare i Sverige.

Hur ska man slussa spelare från U21- till A-landslag.

–Det är viktigt att det får ta sin tid. Det är inte många som har gått in blivit dominerande i A-landslaget efter några landskamper. De flesta spelare behöver sin tid att växa in. Det behövs en öppen atmosfär för det handlar om det mentala steget och att man inte bygger upp en stor barriär.

– Hur dom här spelarna ska ta det sista steget är också hur det går i deras klubblaget. Spelarna behöver komma ut i Europa, spela i bättre ligor, ta en ordinarie plats, utvecklas vidare och kanske gå till ett ännu bättre lag.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Johan Wallberg
johan.wallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista