ryska ligan

Rysk fotboll trotsar kylan

Rysslands fotbollsförbund har trots stora protester beslutat att ändra fotbollskalendern för de inhemska seriesystemen.

I stället för dagens spelprogram vår-höst blir det ett mer internationellt höst-vår-upplägg. Men många inom rysk fotboll är kritiska till att förlägga fler matcher till den kalla vinterperioden.

– Hur ska det bli att spela mot lag som Tomsk och Sibir i 30 minusgrader, säger Lokomotiv Moskvas ukrainska mittfältsstjärna Aleksander Aliev till rysk tv.

Tanken är nu att dela in nästa års ryska mästerskap i tre perioder så att serien avslutas våren 2012. Från och med hösten samma år gäller så den nya säsongsindelningen.

Det ryska fotbollsförbundets nye ordförande Sergej Fursenko har drivit frågan om en höst-vår-serie hårt. Förespråkarna inom förbundet tycker att ryska klubbar hamnar i otakt med sina motståndare från andra europeiska ligor när de möts i de europeiska cuperna.

För att slippa spela under den strängaste ryska vintern kommer den nya serien att göra uppehåll i tre och en halv månad, från mitten av november till början av mars.

Många spelare, tränare och fans visar öppet sitt missnöje med beslutet som kommer att kräva stora investeringar i nya stadionanläggningar.

Ordföranden i den ryska fotbollsligan, Nikolaj Tolstich, säger i ett uttalande att omläggningen skulle ha förberetts bättre genom att först bygga nya arenor och sedan göra om spelprogrammet.

Fredrik Wadström, Moskva
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista